Magazin
TJEDNI OSVRT

Penavu ipak u klauzuru, bar na neko vrijeme!
Objavljeno 3. prosinca, 2022.

Domovinski pokret predstavio je deset točaka koje će biti temelj izbornog programa te stranke. Ivan Penava, predsjednik i Mario Radić, njegov zamjenik nazvali su ga Programska klauzura Domovinskog pokreta.



Umjesto tzv. programa, nas je više začudilo pretenciozno korištenje pojma klauzura, koji s politikom zapravo ne bi trebao imati nikakve veze. Klauzura (kasnolat. clausura: zatvaranje, zatvoreni prostor) u katoličkim samostanima, podrazumijeva prostor određen samo za redovnike, kamo drugima nije dopušten pristup. Doduše, sam pojam počeo se rabiti i kao politička klauzura - samostan za političare. No, kod Penave i društva klauzura kao da nije ni to, nego više nešto zastrašujuće. Jer, kako je svojedobno pisao i ponajbolji poznavatelj vjerskih tema Darko Pavičić, "oni koji su u prvi mah pomislili da su se naši političari odlučili odreći svjetovnoga života i ovozemaljskih karijera te uključiti u najstrože redovničke zajednice zatvorene u šutljive samostanske klauzure, grdno su se prevarili." Naime, naše novopečene političare ovim svijetom vode sasvim drukčiji motivi. I treba ih na vrijeme upozoriti da se u klauzure više ne zatvaraju, poručio je Pavičić: "Političari svoje klauzure nisu iskoristili ni za jačanje duhovnog potencijala, ni za intenzivnu molitvu, kontemplaciju ili meditaciju, ma ni za što, zapravo, mistično i rukom neopipljivo, nego kako bi misteriozno i zavjernički kovali svoje planove na korist svoju, a na štetu onih drugih", zaključio je analitičar. Osim toga, naši su se "domovinci" već u startu izgubili u korištenju pojma klauzure, pa umjesto "zatvaranja" radi kontemplacije, "Urbi et Orbi" pustili duhove iz boce, pa tko razumio razumio, a tko ne, na isto mu dođe. Tako je Radić i naglasio da je najbitnija prva točka, a to je da Domovinski duh (pisano velikim slovom) treba biti temelj napretka Hrvatske, a sve što se radi u ovoj zemlji treba raditi s ljubavlju prema domovini. Ako niste razmijeli, razmislite i o ovome: "globalističke agende pokušavaju zatrijeti nacionalno promišljanje i kralježnicu Hrvatske, "globalistički HDZ zatvara nam proizvodne pogone i nameće rodnu ideologiju, DP će zaustaviti brisanje domovinskih vrijednosti uz pomoć hrvatskog naroda..."

Ima toga još, preteškog za ozbiljniju razradu, naročito ako nemamo "domovinskog duha" u sebi, a kako bi ponuđena nova ideološka i programska platforma, zaista postala nova!?

Damir Gregorović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike