Sport
VATRENI, JAKI STE, SAD TO I DOKAŽITE

Kreće pohod na obranu finala: Ova pobjeda donosi dodatni elan
Objavljeno 22. studenog, 2022.
Pobjeda na startu SP-a Hrvatskoj bi obično dala vjetar u leđa koji bi je odnio u visine

Vezani članci

PRVE UTAKMICE ZNAJU ODREDITI SUDBINU HRVATSKE

Tri boda na startu su nam uvijek bili jamac dugog i sretnog života na mundijalu

Dosta je bilo priča, nabujalog optimizma i raznih prognoza. Hrvatska danas protiv Maroka kreće u svoju šestu avanturu na Svjetskim prvenstvima. Zasad smo u minusu kada su u pitanju prvi nastupi na završnim turnirima World Cupa, a Luka Modrić i prijatelji imaju to priliku nivelirati.



U pet nastupa dvaput smo slavili, a triput smo teren napuštali pognute glave na startu SP-a. Dakle, remi je, zasad, bio strani pojam, pa neka tako ostane i danas u Al-Baytu, s tim da Hrvatska pobijedi. Prva utakmica na velikim natjecanjima nerijetko generira kasniju sudbinu pojedine reprezentacije. Kod Hrvatske je to posebno izraženo jer, kada god smo pobijedili u prvoj utakmici, radilo se to SP-u ili Euru, uspjeli smo proći skupinu. Iznimke su na tom planu Euro 2012. u Poljskoj i Ukrajini, kada smo na startu pobijedili Irsku (3:1), ali se nismo probili kroz tešku skupinu s Italijom i Španjolskom, koje su poslije igrale u finalu, te posljednji Euro kada smo u prvom nastupu poraženi od Engleske, ali smo svejedno uspjeli izboriti plasman u osminu finala.

Odmah pokazati mišiće


Ovaj je Mundial po mnogo toga specifičan. Prvi put se igra usred klupske sezone, pa vremena za pripreme i uobičajeno nabrijavanje nije bilo. U normalnim okolnostima tjednima bi se govorilo o prvom suparniku, a ovaj put za takve priče nije bilo previše vremena. Drukčije je i to što smo u Katar otišli bez velikih nepoznanica vezanih uz udarnu momčad naše reprezentacije. Izbornik Zlatko Dalić gotovo je sve pripremio već kroz nastupe u UEFA Ligi nacija, pa smo "tamo daleko" otputovali s prilično jasnom slikom. Naravno, turnirski sustav natjecanja je poseban i na njemu se nerijetko pojave neočekivani junaci, a naša reprezentacija ima i takve adute unutar rostera. No sve to će danas u Al-Baytu zapravo biti manje važno. Jedino što će doista biti bitno jest pravo lice Hrvatske. Jaki smo, u to nema nikakve dvojbe, ali tek kroz nastup na SP-u saznat ćemo koliko ta naša snaga vrijedi. Hrvatska kao aktualni viceprvak svijeta nema pravo ustuknuti ni pred kime, a najmanje pred Marokom.

- Ne mislimo ni o Kanadi, ni o Belgiji, nego isključivo o prvom susretu protiv Maroka. Ona je ključ, najvažnija utakmica ovog prvenstva jer pobjeda na startu uvijek donosi dodatni elan. Odmah na početku imamo obvezu pokazati svoju pravu snagu i kvalitetu jer prva utakmica puno toga određuje - jasna je poruka našeg izbornika Zlatka Dalića.

Takvom se razmišljanju doista nema što dodati. Izbornik je rekao sve, očito je siguran kako je sve pripremio na pravi način za taj prvi nastup protiv Maroka.

- Snimili smo ih iz svih kutova, neće nam u pripremi ništa promaknuti, ali opet neće odlučivati priprema, nego ono što ćemo pokazati tijekom susreta - kaže Dalić.

Leže nam Afrikanci


Inače, ovo će biti treći prilika u kojoj se Hrvatska na SP-u susreće s reprezentacijama koje dolaze iz Afrike. U prva dva navrata bili smo uvjerljivi. Razbili smo Kamerun u Brazilu 2014. (4:0), a u Rusiji pobijedili Nigeriju (2:0). Dakle, leže nam momčadi s "crnog kontinenta", pa bi bilo sjajno kada bi se niz nastavio s Marokom. Maroknaci nisu "lijeva" reprezentacija, ali kao i većina afričkih selekcija zapravo su nepredvidljivi. Međutim, Hrvatska, na prvom mjestu, treba razmišljati o sebi. Dalić je imao nekih manji dvojbi oko momčadi, a početnu postavu će oblikovati prema vrlinama i manama suparnika.

- Nema velikih lutanja oko sastava. Ići ćemo s najspremnijom momčadi, a izbor će djelomično ovisiti o analizi Maroka te njihovim slabijim i jačim stranama, a moramo spremati sebe i prevagu donijeti tamo gdje smo najjači, u veznom redu - smatra Dalić.

O jačim stranama Maroka progovorio je lijevi bočni naše reprezentacije Borna Sosa jer na toj strani ordinira najjače ime u suparničkom taboru Hakim Ziyech, koji igra u Chelseaju zajedno s našim Mateom Kovačićem.

- Jaki su na toj desnoj strani napada, ali imamo i mi svoje adute na tim pozicijama. Bit će to dobra borba. Znamo njihove kvalitete, i oni znaju naše. Ne znamo još sastave, a budem li igrao, imat ću težak zadatak. Sve u svemu, moramo igrati kao momčad, i u napadu i u obrani - poručuje Sosa.

Nekako nam se čini kako je samopouzdanje u redovima naše reprezentacije čak i na višoj razini negoli je to bilo na startu SP-a u Rusiji. Očito je kako znamo koliko vrijedimo, a što je i važnije, naši su reprezentativci odlučni kvalitetu dokazati na terenu. Zato ako Dalić i ima neke manje dvojbe oko početne postave, one ne bi trebale biti nikakav problem. Može se očekivati kako će početi s provjerenim snagama, pa će uz Gvardiola u sredini obrane biti Lovren, na desnom krilu Vlašić, a u vrhu napada Kramarić. Tako za početak, a poslije će se vidjeti.

Sve što Hrvatskoj treba jest - odlučnost. U prvim utakmicama nerijetko se kalkulira jer se ide razmišljanjem "najvažnije je ne izgubiti". Hrvatska ne bi trebala imati takvu misao vodilju. Nama bi najvažnije trebalo biti - pobijediti Maroko.

Dalibor Keler
Zlatko Dalić izbornik Hrvatske

- Ne razmišljamo ni o Kanadi ni o Belgiji. U susretu protiv Maroka ključ je naše daljnje sudbine na ovom SP-u, najvažnija utakmica. Moramo pokazati svoju pravu snagu i kvalitetu, prva utakmica puno toga određuje.

Borba Sosa lijevi bek Hrvatske

- Maroko ima jako kvalitetnu desnu stranu. Bit će to dobra borba. Znamo njihove kvalitete i oni znaju naše. Ne znamo još sastave, a budem li igrao, imat ću težak zadatak. Sve u svemu, moramo igrati kao momčad, i u napadu i u obrani.

LIVAJA I PETKOVIĆ TAJNA ORUŽJA
U proteklom razdoblju puno se rasprava vodilo o problemima koje je naša reprezentacija imala s centralnim napadačem. U međuvremenu ta pozicija postala je mnogo manje problematična, a rješenja su se pojavila u HNL-u. Iako za susret s Marokom vjerojatno neće biti u prvom planu prvi strijelac HNL-a Marko Livaja i Dinamova “devetka” Bruno Petković, lako bi se mogli pokazati kao tajna oružja naše reprezentacije. Obojica su vrhunski “španeri”, koji su svojom igračkom kvalitetom sposobni doslovce “razvaliti” svaku obranu. Prednost je što ih veći dio nogometnog svijeta nema u fokusu jer igraju u Hrvatskoj ligi. Uh, kako bi svi mogli ostati u čudu ako bi Livaja i Petković u određenom trenutku dobili svoju priliku za ovom Svjetskom prvenstvu.

Možda ste propustili...

TRADICIONALNI ARENA KIDS NA BIKARI

Dresovi za sudionike turnira osnovnoškolaca

OSIGURANA TITULA VICEPRVAKA

Varaždinci senzacijom pomogli NEXE-u

PROLONGIRANA ODLUKA O POBJEDNIKU I PREMIJERLIGAŠU

Brokeri uzvratili istom mjerom, u utorak majstorica na Kozali

Najčitanije iz rubrike