Sport
DALIĆU, JESI LI GLEDAO OVU PREDSTAVU EL TORA?

Ramon Mierez - Bik koji vuče Osječane prema Europi
Objavljeno 28. travnja, 2024.
Argentinski napadač zabio je sva tri pogotka u pobjedi na neugodnom gostovanju
Čudna je družina taj Osijek. Pobjeđuje u teškim ispitima, a gubi u onima koji bi nominalno trebali biti nešto lakši.

Bijelo-plavi nogometaši su u Veliku Goricu ispraćeni tiho, a iz nje se vraćaju kao veliki pobjednici. Uvjerljivih 3:0 čak možda i neće do kraja oslikati koliko je Osijek bio bolja momčad u tom susretu. Do visoke pobjede odvukao ju je, a tko drugi, Ramon Mierez, koji nije mogao izabrati bolji trenutak za svoj prvi hat-trick u bijelo-plavim dresu, kojim je Osijeku donio tri vrlo vrijedna boda u žestokoj borbi za plasman u Europu.

Ramon u nadokandi


Opet je trener Osijeka Zoran Zekić morao miješati karte kada je u pitanju prva postava. Što zbog više sile što zbog taktičkih zamisli, na terenu su se od prve minute našli Prekodravac, Mkrtljan i Jugović, a na klupi je ostao Bukvić. Osijek je dobro krenuo i već u prva dva napada opasno je prijetio. U drugoj minuti A. Matković se sjurio po lijevoj strani pa tražio Miereza u sredini, ali je Maloča bio na mjestu, te otkolnio opasnost ispred prvog strijelca SHNL-a. Već u sljedećem napadu još bolja prilika pružila se Bijelo-plavima. Jurišić je odigrao loptu prema sredini, Matković ju je propustio do Miereza, koji je odlično proigrao Jugovića u kaznenom prostoru, no kapetan Osijeka malo je lošije primio to dodavanje, pri čemu je izgubio dragocjene seknude, ali dijelom i ravnotežu, pa završni udarac s 12 metara iskosa nije bio dovoljno ni jak ni precizan, te ga je Banić uspio obraniti. S vremenom Gorica je uspjela uspostaviti terensku ravnotežu i odgurati osječke napadače podalje od svojih vrata. Ipak, u 19. minuti mogao je A. Matković učiniti više nakon što mu je loptu poklonio Leš, mladi napadač Osijeka došao je u kazneni prostor, no pucao je mlako i točno u vratara Banića. Slijedio je duže razdoblje u kojem se igralo između dva kaznena prostora bez većih uzbuđenja, a iskriti je opet počelo u završnici prvog poluvremena. U 34. minuti, nakon Pušićeva ubačaja iz kuta, A. Matković je uhvatio fini volej s 13 metara iskosa, ali je udarac bio malo previsok. Gorica je, pak, do svoje jedine prilike u prvom dijelu došla, naravno, iz prekida. U 42. minuti Pršir je ubacio iz slobodnog udarca, Kolić je krenuo na loptu, ali brži je bio domaći stoper M. Matković, koji ju je zahvatio glavom, no, na sreću Osijeka, nije dobro zahvatio loptu, jer ju je od terena poslao preko grede. I kada se već činilo kako će prvi dio susreta završiti bez pogodaka, ukazao se Ramon Mierez. U posljednjim sekundama sudačke nadkonade od jedne minute Argentinac je na jedan odbijanac u kaznenom prostoru reagirao predatorski, spremno zahvatio loptu isprve, te ju je kroz Banićeve noge poslao u mrežu za, pa reklo bi se, zasluženo vodstvo Osijeka, koji je ipak bio poduzetniji suparnik u tom prvom poluvremenu. Bio je to Mierezov 15. ovosezonski pogodak, kojim je dodatno učvrstio vodeću poziciju na listi strijelaca SHNL-a.

Mierez još dvaput


Drugi dio susreta nije mogao početi bolje za Osječane. Već nakon šest minuta igre uspjeli su udvostručiti svoju prednost. U 52. minuti Jurišić je ubacio loptu pred vrata Gorice, a tamo ju je "napao" Mierez i glavom doslovce zakucao u mrežu. Bio je to onaj pravi mierezovski pogodak, na kakve smo naviknuli u sezoni 2020./21., kada je Argentinac bio prvi strijelac našeg prvenstva. Donio je taj pogodak dodatno olakšanje osječkoj momčadi, ali već u sljedećem napadu gosti su malo zaspali, što, na njihovu sreću, nije kaznio Vujnović, koji je uputio snažan, no ne i precizan udarac s 13-14 metara. Imao je Osijek nakon toga nekoliko obećavajućih napadačkih akcija, u kojima je mladi Anton Matković bio malo i sebičan, pa se rezultat nije mijenjao. Prijetio je u dva navrata opet Mierez, prvo nogom pa glavom, no ti pokušaji nisu mu donijeli novi pogodak. Između ta dva Ramonova pogotka opasno je bilo i pred Kolićem, nakon što je Pršir pucao sa 17-18 metara, Kolić je prvo odlično reagirao na neugodan pokušaj koji je išao pod gredu, a onda je još stigao taj svoj odbijanac i očistiti ispred same linije vrata. Ipak, kako završnica susreta ne bi bila napeta, pobrinuo se, a tko drugi, Mierez. Dobro, možda bi točnije bilo reći vratar domaćih Ivan Banić, koji je u 80. minuti teško pogriješio dodavši loptu Bukviću, koji je nesebično proigrao Miereza, a on je prvo "lažnjakom" prevario Banića i Leša, a onda mu nije bilo teško pogoditi mrežu s tri-četiri metra. Mogao je Osijek i uvjerljivije slaviti jer je nakon bijega po lijevoj strani Gržan u 85. minuti pogodio gredu.

Osijek je tako na uvjerljiv način osvojio važne bodove na inače neugodnom gostovanju u Velikoj Gorici.

Dalibor Keler
VELIKA GORICA - Gradski stadion. Vrijeme i teren: pogodni za igru. Gledatelja: 812. Sudac: Fran Jović (Zagreb) - 7. Strijelac: 0:1 Mierez (45+1), 0:2 Mierez (52), 0:3 Mierez (80). Žuti karton: Renan Guedes (Osijek). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: RAMON MIEREZ (OSIJEK)

GORICA

0

Banić 6, Đekić 6, Maloča 6, M. Matković 5,5, Leš 5, Kapulica 5,5 (od 70. Vrzić -), Mrzljak 6 (od 58. Soldo 5), Pršir 6,5 (od 81. Sagna -), Majstorović 5,5, Rukavina 6 (od 58. Jurić 5,5), Vujnović 6 (od 82. Blummel -)

OSIJEK

3 (1)

Kolić 6,5, Prekodravac 6,5, Duarte 6, Mkrtčjan 6,5 (od 86. Vrbanac -), Renan Guedes 6,5, Nejašmić 7 (od 83. Mikolčić -), Jugović 6,5 (od 67. Čokaj 6,5), Jurišić 7, Pušić 7,5 (od 83. Gržan -), A. Matković 6,5 (od 67. Bukvić 6,5), Mierez 9

Najčitanije iz rubrike