Osijek
PREVENCIJA OVISNOSTI

Mentorstvo važan zaštitni čimbenik
Objavljeno 3. listopada, 2022.
U okviru Poziva za prijavu projekata usmjerenih na prevenciju ovisnosti koji su u skladu s Europskim standardima za kvalitetnu prevenciju zlouporabe droga, Ministarstvo zdravstva Centru za nestalu i zlostavljanu djecu odobrilo je financijska sredstva za provođenje projekta "Najbolji ja - sveobuhvatni program selektivne prevencije ovisnosti".

Projekt se polako približava svome kraju (do 31. prosinca), pa je u novim prostorima Centra u Višnjevcu održan okrugli stol pod nazivom "Mentor/ica kao zaštitni čimbenik u prevenciji ovisnosti". Okupio je stručnjake koji se bave prevencijom ovisnosti, mentorskim programima te radom s djecom i mladima općenito, mentorima volonterima. "Želimo omogućiti razmjenu iskustava i primjera dobre prakse, jačanje kapaciteta stručnjaka te razvoj novih i inovativnih programa, usluga i alata", rekla je Martina Nikolić, psiholog, stručni suradnik u Centru.

Od početka projekta zaprimljene su 93 volonterske prijave, 36 volontera uključilo se u mentorske parove s djecom i mladima. Samo u ovoj godini volonteri su s djecom imali više od 100 individualnih susreta. O svojim iskustvima govorila je i ​Mirta Kovačević, iz D kolektiva, organizacija za društveni razvoj.

- Uz Centar i mi smo se uključili i pozivanje volontere te s njima proveli dio i edukacija za volontiranje. Dali smo osnovne informacije volonterima što to je to volontiranje, koja su njihova prava i odgovornosti tijekom volonterskog iskustva - izvijestila je Kovačević. "Djeca su podložna ovisnosti iz nekoliko razloga, jedna jest i loša kvaliteta života prije nego što su došla u naš Dom. Našim radom im na što prihvatljiviji način nastojimo objasniti sve štetne utjecaje ovisnosti, ali uputiti ih i na osnovno i srednjoškolsko obrazovanje", kaže Ana Šakić iz Doma za odgoj djece i mladeži.

Ciljana skupina projekta su djeca i mladi u riziku korisnici usluga smještaja i poludnevnog boravka Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje, Doma za odgoj djece i mladeži Osijek i Centra za socijalnu skrb Osijek.

D.Kuštro
Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike