Regija
PROJEKT VRIJEDAN GOTOVO TRI MILIJUNA KUNA

Županija je osigurala asistente za 79 đaka
Objavljeno 30. rujna, 2022.
Vukovarsko-srijemska županija i ove godine nastavlja provoditi projekt "Socijalna kohezija i jednake mogućnosti: integracija učenika s teškoćama u razvoju u sustav obrazovanja", za koji su izdvojena gotovo tri milijuna kuna, od čega Županija sufinancira pet posto, a ostali iznos pokriva Europski socijalni fond.

U ovoj školskoj godini podrška i pomoć u nastavi bit će osigurana za 79 učenika, 20 više nego prošle godine te će biti zaposleno 63 pomoćnika u nastavi i tri stručna komunikacijska suradnika koji će raditi s nagluhom i gluhom djecom. Kroz taj program uključene su i udruge s područja županije - Crveni križ, Razvojna agencija VIA Vinkovci te Razvojna agencija VURA Vukovar, što znači da će ukupno biti obuhvaćeno 200 učenika. Projektom će biti uključena 31 osnovna i srednja škola s područja najistočnije županije kojima je, kao prijavitelj, nositelj projekta, Županija osnivač. Voditeljica programa Maja Ištvanović podsjeća kako je cilj povećanje socijalne uključenosti i integracija učenika u redoviti odgojno-obrazovni sustav.

- Kada je riječ o pomoćnicima u nastavi, posla je sve više i iznimno mi je drago da smo i ove godine uspjeli aplicirati i proći na natječaju za ovaj projekt, jer će on za ovu školsku godinu osigurati pomoć i djeci i roditeljima. Projekt traje jednu školsku godinu te se nadamo kako će se nastaviti i sljedeće godine - rekao je župan Damir Dekanić.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i društvene djelatnosti Jadranka Mustapić-Karlić rekla je kako je za ovu školsku godinu važno istaknuti kako je u prvim razredima osnovne škole veći broj prijavljene autistične djece te da je, kao i prethodnih godina, veći broj djece kojoj je potreban pomoćnik u nastavi iz ruralnih krajeva.

Podsjetimo, na temelju otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza V", projektni prijedlog Županije uspješno je prošao fazu procjene kvalitete u postupku dodjele nepovratnih sredstava te je projektna prijava prihvaćena za financiranje u maksimalno traženom iznosu od 2.989.918,80 kuna, kolika je ukupna vrijednost projekta. Nepovratna sredstva osigurana su iz državnog proračuna - 15 posto, a iz Europskog socijalnog fonda 85 posto. M. Flego
Možda ste propustili...

CENTAR ZA NESTALU I ZLOSTAVLJANU DJECU U POŽEGI

Proširen prostor za rad s dvadesetero djece

Najčitanije iz rubrike