Dome slatki dome
MIRISI OSVJEŽAVAJU

Savršeno mjesto za opuštanje
Objavljeno 22. rujna, 2022.
Prostor osvježite i ispunite mirisnim svijećama, eteričnim uljem u posebnim posudama

Boje, materijali, kao i svjetlosni efekti, pojačavaju kvalitetu samog ugođaja u interijeru i čine kompleksnu cjelinu koju vizualno doživljavamo kao ugodan, opuštajući, dinamičan, elegantan, raskošan, ili razigran ambijent. Dekorativni detalji aktivno sudjeluju u stvaranju konačnog dojma.



Sofe, stolci


Najizravnije podložni osjetu opipa garniture su za sjedenje, fotelje, sofe, stolci, prekrivači, posteljina, ukrasni jastučići, podne prostirke te sve ostalo što može doći u direktan kontakt s našom kožom. Osjećaj finoće i mekoće pojačava osjećaj ugode i uživanja, i stoga osobitu pozornost posvetite odabiru tkanina i materijala.

Interakcijom opipa, vida, sluha i okusa doživljavamo prostor na osobite, vrlo individualne načine. Stil opremanja, vrsta primijenjenih materijala, način osvjetljenja i drugi važni detalji, uspješno pojačavaju prostorne doživljaje. Vizualni efekti jedni su od najvažnijih u stvaranju ukupnog dojma, jer osjet vida stvara primarne dojmove koji se upotpunjuju kroz ostala osjetila. Upravo zbog tog razloga dizajn pojedinih elemenata, kao i opći sklad koji se postiže pozicioniranjem namještaja i opreme, predstavljaju važan dio u kreiranju konačnih ugođaja u prostoru.

Cvijeće


Zvučni efekti u prostoru, kroz odabranu vrstu glazbe, oplemenjuju prostor i naglašavaju dimenziju koja se ne može spoznati vizualnim osjetilima. Zvuk na osobit način ispunjava prostor i aktivno sudjeluje u stvaranju konačnog ugođaja. Potpuno uživanje u prostoru omogućit će osjet okusa uz konzumiranje ukusne hrane, ili čašu kvalitetnog vina. Hrana je oduvijek vezana uz uživanje, a kada se to događa u interijeru u kome mogu uživati i ostala osjetila, događaj je vrhunski. Osjet okusa i doživljaj interijera osobito su značajni u kuhinjama i blagovaonicama, ali i dnevnim boravcima u kojima se povremeno konzumira hrana. Prostor osvježite i ispunite mirisnim svijećama, eteričnim uljem koje se ulije u specijalne posude te zagrijava pod plamenom, ili upotrijebite električne osvježivače kroz koje se uključivanjem u struju prostorom šire odabrani mirisi. Osobito osvježenje prostora postiže se uvođenjem prirodnog bilja i cvijeća koje, osim mirisom, obogaćuje prostor i vizualno.
 
Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh
Integrirana tehnika
Suvremeno doba nezamislivo je bez integriranja tehnike u namještaj ili sam prostor. Tehnički uređaji dosegnuli su visoke vrijednosti u samom oblikovanju te tako, osim svoje primarne tehničke uloge, ispunjavaju i estetske te se uspješno uklapaju s najsmjelijim dizajnerskim komadima namještaja.

Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

Najčitanije iz rubrike