TvObzor
U POVODU OBLJETNICE VOJNO-REDARSTVENE OPERACIJE OLUJA

HTV premijerno emitira dokumentarni film o fotoreporteru Patriku Maceku
Objavljeno 4. kolovoza, 2022.
Uz obljetnicu VRO-a Oluja Hrvatska televizija (HTV) u subotu, 6. kolovoza, na Prvome programu (HRT - HTV1) u 12.25 emitirat će dokumentarni film o fotoreporteru Patriku Maceku.

- Danski dokumentarac o zločinu u Dvoru na Uni ne prikazuje istinu. Ja sam s hrvatskim braniteljima ušao u školu, gdje smo zatekli ubijene invalidne osobe, pokrivene plahtama. Nagledao sam se svega, ali to je bilo užasno - svjedoči za seriju “Slike rata” Patrik Macek, poznati hrvatski fotoreporter, koji danas radi u redakciji Pixella kao fotograf mentor.

Macek je jedan od hrvatskih fotoreportera s velikim terenskim iskustvom, boravio je na gotovo svim ratištima u Domovinskome ratu. Devedesetih je doživio i osobnu tragediju, jer je u jednoj akciji kao hrvatski branitelj poginuo i njegov brat. Kao autor koji živi i radi u Zagrebu, Macek je postao prepoznatljiv i po fotografijama hrvatskih političara, ali i nekonvencionalnim fotografijama zagrebačkih ulica i kvartova. Uvjeren je da fotografija i posao fotoreportera imaju budućnost u eri instant-fotografija s društvenih mreža.

Ovaj film, čiji je redatelj Mario Marko Krce, a scenarist Ivica Nevešćanin, treći je dio dokumentarnog serijala “Slike rata”, koji govori o trima hrvatskim ratnim fotoreporterima - Zoranu Filipoviću, Matku Biljku i Patriku Maceku. Tijekom pet godina rata njihove su fotografije obilježile mjesta stradanja civila, ali i velikih vojnih pobjeda, kao i svakodnevne prizore života u gradovima pod opsadom agresora. Neke od tih fotografija obišle su svijet i na neki način brendirale Domovinski rat. Kroz razgovor s autorima, putujući po Hrvatskoj u potrazi za licima s njihovih fotografija nakon više od dva desetljeća, serija reminiscira profesionalni put naših poznatih fotoreportera, ali i malo poznate priče iz Domovinskog rata. D.M.
Možda ste propustili...

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

OČEKUJE NAS DEVETA EPIZODA SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Ove nedjelje stiže gost iznenađenja

Najčitanije iz rubrike