TvObzor
SCOOP

O novinarskom timu koji je razotkrio princa Andrewa
Objavljeno 19. travnja, 2024.
BIOGRAFSKA DRAMA. REŽIJA: PHILIP MARTIN. GLUME: GILLIAN ANDERSON, KEELEY HAWES, BILLIE PIPER, RUFUS SEWELL, ROMOLA GARAI...

Na žalost, živimo u vremenu u kojemu su teme seksualnog zlostavljanja itekako aktualne, posebice kad je riječ o poznatim osobama iz javnog života. Možda je najveća takva afera u Ujedinjenom Kraljevstvu razotkrivena 2019., kad je novinarska ekipa iza TV emisije "Newsnight" na BBC-ju objavila intervju s princom Andrewom, nakon što je zbog pedofilije uhićen njegov prijatelj Jeffrey Epstein.



Ovo je dramatično prepričavanje procesa otkrivanja afere i snimanja televizijskog intervjua voditeljice i novinarke Emily Maitlis s princom Andrewom 2019. na BBC-ju te rada cijelog produkcijskog tima informativnog programa BBC Two i emisije "Newsnight". Scenarij Petera Moffata i Geoffa Bussetila adaptacija je knjige "Scoops" iz 2022., koju je napisala bivša urednica "Newsnighta" Sam McAlister.

Upravo Sam je junakinja filma dostupnog na Netflixu, a glumi ju Billie Piper. Samohrana majka, koja živi za svoj posao, koji - kako će svi kolege potvrditi - nije nimalo lagan, uspjela je otkriti vezu između princa i Epsteina, uhićenog zbog podvođenja maloljetnica. Svojom je upornošću uspjela osigurati "razotkrivanje vijesti desetljeća", odnosno intervju koji je potvrdio ono što su svi sumnjali: da je i sam princ bio "korisnik" Epsteinova lanca maloljetnih prostitutki. Iako se čini da nema tu puno radnje - jer je prva polovina filma Samino nagovaranje veze u Buckinghamskoj palači da je intervju nužan, a drugi dio filma doslovce sam intervju - ovo je doista dobar film, prije svega zbog fantastične glumačke ekipe, koju uz Piper predvode Gillian Anderson kao novinarka Emily Maitlis i Rufus Sewel kao princ Andrew. Tu je i poznata britanska glumica Keeley Hawes, koja tumači lik Amande Thirsk, prinčeve tajnice, koja je bila Samina veza za scoop.

Nevjerojatno, princ je bio jako zadovoljan intervjuom, koji je poslije opisan kao brutalan, ne poput sudara, nego "poput aviona koji je pao na tanker s naftom, prouzročio cunami i potaknuo nuklearnu eksploziju". Zanimljiv film.
Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

U KINIMA ZAIGRAO KRIMINALISTIČKI TRILER “UBOJITA SJEĆANJA”

Russell Crowe u misteriju potrage za ubojicom

OČEKUJE NAS DEVETA EPIZODA SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Ove nedjelje stiže gost iznenađenja

U PETOJ SEZONI SERIJE “ROOKIE”

Bivši novaci sada su mentori

Najčitanije iz rubrike