Dome slatki dome

Kako poboljšati učinkovitost prijenosnog klima uređaja: 7 stvari koje možete učiniti sami
Objavljeno 30. lipnja, 2022.

Kada ne postoji mogućnost instalacije zidnog klima uređaja, prijenosni klima uređaji daju nam prijeko potrebno olakšanje tijekom pakleno vrućih ljetnih dana.

Naučite učinkovito koristiti prijenosni klima uređaj i uživat ćete u ugodno rashlađenom prostoru, uštedjeti na računu za struju te produžiti životni vijek uređaja.

Nastavite čitati i saznajte kako.


1. Zaštitite prostoriju od izvora topline


Što je temperatura u prostoriji niža, to će je prijenosni klima uređaj brže rashladiti. Kako biste to postigli, zaštitite prostoriju od izravne sunčeve svjetlosti i dotoka vrućeg zraka.

Zatvorite prozore i vrata prostorije te navucite zavjese i spustite žaluzine, a provjerite i to jesu li prozori i vrata dobro zabrtvljeni kako ne bi propuštali vrući zrak i usporavali hlađenje prostorije.

Smanjite upotrebu velikih kućanskih aparata koji radom stvaraju toplinu poput pećnice, perilice i sušilice rublja, perilice posuđa... Kada god je moguće, palite ih noću ili rano ujutro kada su vrućine manje.

Izvor fotografije: LG


2. Postavite prijenosni klima uređaj na optimalnu lokaciju


Prijenosni klima uređaj držite dalje od direktnog sunčevog svjetla i drugih izvora topline kako uređaj ne bi nepotrebno radio jače no što mora.

Također izbjegavajte koristiti prijenosnu klimu u prostorijama s visokom razinom vlage jer ona stvara više kondenzacije oko uređaja i pospješuje razvoj plijesni koja ima štetan učinak na naše zdravlje.

Oko klime ostavite dovoljno slobodnog prostora kako bi uređaj neometano radio, a zrak optimalno cirkulirao. To znači kako ga trebate držati dalje od zida, namještaja, zavjesa i sl.


3. Prilagodite jačinu prijenosne klime veličini prostorije

Klima uređaji imaju različite kapacitete hlađenja kako bismo ih mogli prilagoditi kvadraturi prostorije koju namjeravamo hladiti. Koristite li prijenosnu klimu u prostoriji većoj nego što je za uređaj preporučeno, nećete moći optimalno rashladiti prostoriju.

Takav će uređaj neprestano raditi jer će mu na hlađenje stalno dolaziti vrući zrak, a osim što će tako nepotrebno trošiti više energije, to će skratiti njegov životni vijek te će proizvoditi više buke koja vas može ometati.

U pravilu vrijedi da za svakih 10 m2 klima uređaj treba imati 1 kW snage.


4. Postavite ispušnu cijev tako da se ne savija


Odvodno crijevo na prijenosnom klima uređaju odvodi topli zrak iz prostorije i zato ga dobro izravnajte. Ako je crijevo na više mjesta savinuto, klima neće moći pravilno odvoditi topli zrak pa će jače raditi kako bi osigurala bolje hlađenje.

Osim toga, u savijenom crijevu kondenzirat će se vlaga, a to može pospješiti razvoj plijesni i skratiti životni vijek klima uređaja.

Ponekad je potrebno koristiti manje crijevo kako bi se što manje savijalo.


5. Uključite prijenosni klima uređaj prije nego se prostorija zagrije

Potrebno je puno energije kako bi zrak u toploj prostoriji dostigao ugodnu i hladnu temperaturu, stoga ne čekajte da prostorija bude pregrijana prije nego uključite prijenosnu klimu.

Naime, učinkovitije je održavati prostor hladnim nego čekati da se prostor zagrije kako bismo ga zatim rashladili. Klima će tada biti pod manjim opterećenjem i imat će manje potrebe za električnom energijom.

Uključite klima uređaj prije nego prostorija koju želite rashladiti dosegne neugodnu temperaturu. Primjerice, ako u prostoriji u kojoj obitavate temperatura postane neugodno topla oko podneva, klima uređaj uključite sat vremena ranije. Tada će uređaj samo trebati održavati ugodnu temperaturu pa će trošiti manje energije, a vama će biti ugodnije.

Također ostavite klimu da radi izlazite li iz prostorije na manje od sat vremena.


6. Kombinirajte prijenosnu klimu s ventilatorom

Izvor fotografije: Pixabay


Kada prijenosnim klima uređajem nastojite rashladiti veliki prostor ili kada želite brzo rashladiti prostoriju, pored klime uključite ventilator. On će pomoći da se ohlađeni zrak iz klime brže i učinkovitije raširi po prostoriji, a također pridonosi cirkulaciji zraka koja ne dopušta da se zrak slegne te tako pomaže u održavanju ugodne sobne temperature.

Iako vam se može činiti kako ćete kombinacijom dvaju uređaja potrošiti više električne energije, ovako će klima uređaj manje raditi kako bi održavao željenu temperaturu, a to u konačnici donosi uštedu.


7. Klimu redovito čistite


Posljednji savjet sigurno vam je najmanje drag, no to je nezaobilazan korak ne samo kako bi klima uređaj optimalno radio, već i kako biste produžili njegov životni vijek te spriječili negativne utjecaje na svoje zdravlje.

Srećom, čišćenje prijenosnog klima uređaja nije težak posao, no morate ga raditi redovito.

Redovito praznite spremnik za vodu, očistite ili promijenite filtere za zrak barem dva puta mjesečno (to ovisi o vrsti klima uređaja kojeg koristite), očistite prašinu i ostalu prljavštinu koja se skuplja na zavojnicama uređaja, a prebrišite i vanjsku stranu uređaja te otvor za ventilaciju gdje se skupljaju prašina i dlake kućnih ljubimaca.

Prije nego na kraju sezone spremite klimu do idućeg ljeta, ne zaboravite isprazniti spremnik i očistiti filter, a također ostavite ventilator na uređaju da radi 30 minuta kako bi se osušio višak nakupljene vlage.


Za kraj

Kako bi prijenosna klima učinkovito radila, olakšajte joj posao primjenom ovih jednostavnih savjeta. Samo pripremom prostorije i pronalaskom optimalnog mjesta na koje ćete postaviti klimu već ste napravili veći dio posla, a uz još nekoliko dodatnih trikova preobrazit ćete vruću prostoriju u carstvo svježine.

______________________________

Petra Škofić je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net - servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.


 

Možda ste propustili...

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike