Dome slatki dome
MEĐU NAJVEĆIM POTROŠAČIMA STRUJE

Koliko električne energije troši vaš klima-uređaj?
Objavljeno 18. lipnja, 2015.
Jeste li se ikada zapitali koliko je električne energije potrebno da bi vaš prostor bio adekvatno klimatiziran?

Koliko električne energije troši vaš klima-uređaj? U trenucima kada se živa u termometrima opasno približava oznaci za 35 °C, svi klima-uređaji u punom su pogonu te se od njih traži da u stambenim i poslovnim prostorima osiguraju ugodnu temperaturu za rad i život.

U pravilu, klima-uređaji ovih dana rade na svom maksimumu! Jeste li se ikada zapitali koliko je električne energije potrebno da bi vaš prostor bio adekvatno klimatiziran? Znate li koliko vaš klima-uređaj potroši novca mjesečno kako bi vam osigurao toliko željeno osvježenje?

Klima-uređaji ubrajaju se među najveće potrošače električne energije u Europi. Upravo je zato na snagu stupila ErP regulativa (Energy related Products) koja je 2013. ograničila plasman neefikasnih uređaja na tržišta Europske unije. Zabranjen je uvoz fix-speed klima-uređaja i inverterskih uređaja koji u svome radu troše previše električne energije.

Paralelno s uvođenjem ErP regulative, u fokus korisnika i kupaca došli su klima-uređaji visoke energetske učinkovitosti. Uređaji energetskog razreda A+, A++ pa čak i A+++ više nisu toliko skupi, naročito ako uračunate koliko vam električne energije ti isti uređaji uštede. Primjerice, prosječan inverterski klima-uređaj A energetskog razreda godišnje će potrošiti 230 kWh u hlađenju, odnosno čak 1647 kWh u grijanju.

Odaberete li klima-uređaj Mitsubishi Electric Kirigamine FH koji pripada A+++ energetskom razredu, on će vam u istom razdoblju potrošiti 138 kWh u hlađenju i 986 kWh u grijanju. Prebacite li to u novac, računica pokazuje da će Mitsubishijeva klima godišnje uštedjeti čak 750 kuna. Pomnožite li taj iznos s 20 godina, koliko iznosi minimalni radni vijek japanskih klima-uređaja, ubrzo ćete shvatiti da se ulaganje u enegetsku učinkovitost isplati!

Uz to, visokoučinkoviti klima-uređaji nikada nisu bili jeftiniji. Primjerice, Fujitsu inverter učina 2,5 kW moguće je kupiti za samo 3540 kuna, a riječ je o uređaju A++ energetskog razreda! Za više informacija posjetite portal www.klimatizacija.hr.

Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

Najčitanije iz rubrike