Osijek
GORNJOGRADSKI DVD SLAVI VELIKU JUBILARNU OBLJETNICU

Monografijom obuhvatili 150 godina rada
Objavljeno 18. lipnja, 2022.

DVD Gornji grad je u povodu obilježavanja 150 godina rada i postojanja izdao monografiju "Dobrovoljno vatrogasno društvo Osijek Gornji grad 1872 – 2022". koja je predstavljeno u petak navečer u Knjižari Nova.

O knjizi su okupljenima govorili Grgur Marko Ivanković, viši kustos iz Muzeja Slavonije Osijek, Mirela Ravas, viša stručna savjetnica iz Konzervatorskog odjel u Osijeku, Boris Banjan iz DVD-a Gornji grad i Berislav Hengl, urednik izdanja.

Sadržaj je složen iz tekstova i materijala koji obuhvaćaju prethodne monografije koje je izdalo Društvo u povodu 90, 100 i 125 godina djelovanja, a zadnjih 25 godina rada kao i opis društvenog rada obradio je Hengl. Knjigom se želi popularizirati vatrogastvo, a pokrovitelj programa obilježavanja obljetnice je Grad Osijek.

Hengl je ukratko okupljene u knjižari Nova proveo kroz sadržaj i kroz nastanak nove monografije. Imao je, rekao je, pristup starim podatcima iz prijašnjih izdanja koje je uključio u monografiju kojom se željelo kronološki prikazati rad gornjogradskog DVD-a koji se, smatra Hengl, odrazio na razvoj i poboljšanje života grada. Dodaje kako je u prvoj monografiji DVD-a bila najdetaljnije opisana povijest Društva do 1962. godine, dakle za prvih 90 godina rada. Hengl kazuje da je DVD Gornji grad inicijator uvođenja vode za svoje potrebe, a kasnije se širila vodovodna mreža pa su i stanovnici u blizini vatrogasnog spremišta kupovali vodu pa je tako Društvo dobilo materijalnu bazu za kupovinu najmodernijih autoljestava 1930. godine. Brinuli su se za čistoću grada, bavili se prijevozom bolesnika na inicijativu liječnika koji su bili članovi, a držali su i javnu kupaonicu. D, Pejić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike