TvObzor
BABY FEVER

Kad piješ, važno je - zaključati!
Objavljeno 17. lipnja, 2022.

Ako ste, kao ja, danske serije gledali samo ako u njima ima žrtava i glavni likovi su detektivi i/ili inspektori, sigurno ćete se iznenaditi kako Danci znaju snimati i u drugim žanrovima, a da to ne izgleda loše. Iako mi ovo nije prva danska nekrimi serija, ja sam njihov talent zapravo otkrila gledajući novi seriju "Skruk", odnosno "Baby Fever", kako su je nazvali na Netflixu.



Mislim da je engleski naslov itekako primjeren kako zbog teme serije, tako i zbor toga što sam otkrila što zapravo znači "skruk" na danskom. Naime, riječ dolazi od glagola skrukke, koji se koristi kako bi se opisao zvuk koji kokoš proizvodi dok nese jaja. Teško da postoji slična riječ na engleskom (ili kojem drugom jeziku), tako da je "Baby Fever" posve OK.

Radnja ove polusatne serije prati Nanu, simpatičnu ginekologinju koja radi u klinici za umjetnu oplodnju. Ona živi za svoj posao i jako je dobra u njemu. Ima najveću uspješnost u oplođivanju budućih majki i odličnu komunikaciju s pacijenticama (odnosno klijenticama, kako ih tamo zovu). Nažalost, njezini odnosi s njima se uglavnom zasnivaju na lažima: svoj bračni status i broj navodne djece prilagođava svakoj klijentici pojedinačno kako bi se s njom povezala i olakšala proces oplodnje. To naizgled nije ništa strašno, ali... Situacija se zakomplicira kad Nana otkrije da ni sama nije baš sjajan kandidat za prirodno začeće. Radi toga se, nakon pijanke s najboljom prijateljicom Simone (koja je recepcionarka u klinici), odluči na vrlo dramatičan potez, koji će zakomplicirati i njezin i živote svih koje poznaje i voli. Posebnu ulogu u cijeloj priči imaju i dva muškarca: simpatični fizioterapeut Soren i Nanin bivši dečko Mathias koji se vraća u grad sedam godina nakon što je naprasno pukla njihova romansa. Nana ima i vrlo složen odnos sa svojom majkom, tako da joj u jednom trenutku život doista postaje nepodnošljiv...

Iako zvuči pomalo tmurno, ova serija to definitivno nije. Scenarij je zabavan i originalan, a glumci odlični. Apsolutni užitak za razbibrigu u vruće ljetne dane, posebice ako ste ljubitelj skandinavskog senzibiliteta, koji pleše na granici razvodušnosti i euforije (uz dodatak žestokih pića) i rijetko kad nađe svoju zlatnu sredinu. Serija za koju se nadam da će biti snimljena i druga sezona. Nana je to zaslužila!
Tanja Kvorka
ŽANR:

Komična drama

AUTORI: N. Feifer

i A. Næsby Fick

ULOGE: Josephine Park, Olivia

Joof Lewerissa, Simon Sears

MREŽA: Netflix



DATUM: 2022.



EPIZODA: 6

Možda ste propustili...

HRT OD 1. SVIBNJA PRIKAZUJE DOKUMENTARNU SERIJU “KOLAŽI O LAŽI”

Kako stvoriti vjerodostojnu sliku stvarnosti?

U PETOJ SEZONI SERIJE “ROOKIE”

Bivši novaci sada su mentori

Najčitanije iz rubrike