Osijek
NOVE STAZE U ERNESTINOVU

Europski novac mijenja vizure i potiče razvitak
Objavljeno 24. svibnja, 2022.
Planiraju postaviti dodatnu cikloturističku opremu i obilježiti kulturno-povijesne lokalitete

Općina Ernestinovo dobila je novih šest i pol kilometara biciklističkih i pješačkih staza izgrađenih uglavnom europskim novcem. Vrijednost je tog projekta 7,5 milijuna kuna. Kako je rekla općinska načelnica Marijana Junušić, riječ je o svoti koja je dvostruko veća nego što je godišnji proračun Općine Ernestinovo.



- Sam je projekt financiran iz Kohezijskog fonda Europske unije. Riječ je o 6,3 milijuna kuna. Ostatak od 1,2 milijuna kuna podmirili su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Općina Ernestinovo u jednakim dijelovima. Novim smo se stazama povezali s postojećim stazama općine Antunovac, koje se protežu do grada Osijeka, a dalje i do međunarodne rute koja ide do Pečuha u Mađarskoj. Imamo pripremljenu projektnu dokumentaciju i za biciklističku stazu u Laslovu duljine 4,3 kilometra, a uz državnu cestu planiramo izgraditi još dva kilometra. Planiramo postaviti dodatnu cikloturističku opremu i obilježiti naše kulturno-povijesne lokalitete. Na postojećim nasipima rijeke Vuke i uz velike odvodne kanale želimo također obilježiti biciklističko-jahačke staze, tako da bi cijela mreža biciklističkih i pješačkih staza na području Općine Ernestinovo bila duga četrdesetak kilometara - rekla je načelnica Junušić.

Otvaranju nove biciklističke staze nazočio je i zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić. Rekao je kako se Općina Ernestinovo izvrsno razvija. Spomenuo je brojne projekte iza kojih stoji Općina, na čijem je čelu načelnica Marijana Junušić. Dodao je kako u Ernestinovu vrijedno rade i ne boje se projekata te tako pridonose ravnomjernom razvitku Osječko-baranjske županije, na čemu posebno inzistira župan Ivan Anušić. Lukić je istaknuo Osijek kao grad koji je sav premrežen biciklističkim stazama.

Draško Celing
UČENICI I UČITELJI BICIKLIMA NA IZLET
Otvaranje nove biciklističke staze učenici i njihovi učitelji iz Osnovne škole Ernestinovo iskoristili su za odlazak na izlet. Sve se žutilo od fluorescentnih kapa, prsluka i naprtnjača djece i odraslih koji su posjedali na svoje bicikle i krenuli kroz selo. Školarac Josip Maslić iz 6.c rekao nam je kako voli biciklirati jer ga to opušta i na kotačima se isključi iz svih obveza. Raduje ga što više nema prepreka na svome putu. Vozi se na biciklu s prijateljima i obitelji. Slično je rekla i Nika Pregradić iz 7.a. Njoj se sviđa što više ne mora voziti po cesti i brže stigne kamo je naumila.

Možda ste propustili...

PANEL-RASPRAVA NA 10. KREATIVNOJ RIZNICI

Primjeri kružne kreativnosti su već posvuda oko nas

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike