TvObzor
19. SEZONA STIŽE NA FOX CRIME

Zanimljivosti koje niste znali o "Umorstvima u Midsomeru"
Objavljeno 22. travnja, 2022.
Koriste se specijalni efekti i posebna osvjetljenja kako bi se dočarao sunčani dan bez ijednog oblačka

Kultna britanska serija "Umorstva u Midsomeru", 29. travnja, petkom u 22 sata, počinje s emitiranjem 19. sezone na FOX Crime kanalu. Dobro poznato lice ove kriminalističke drame, detektiv John Barnaby (Neil Dudgeon), nastavlja s rješavanjem raznih slučajeva ubojstva u pitoresknom engleskom okrugu Midsomer. Istovremeno gledatelje zabavlja crnim humorom i usputnim dogodovštinama, a u 19. sezoni pridružuje mu se i detektiv Jamie Winter (Nick Hendrix). Ova dugovječna serija puna je zanimljivosti, a neke od najzabavnijih donosimo u nastavku.





1 Serija je adaptirana po knjigama Caroline Graham, ali originalni naziv serije (eng. Midsomer Murders) s knjigama nema nikakve veze - osmislio ga je scenarist Anthony Horowitz. U nekim dijelovima svijeta ne koristi se ni taj naziv, nego serija nosi ime po glavnome liku - "Inspektor Barnaby".



2 Samo prvih pet epizoda "Umorstva u Midsomeru" temelje se na knjigama spomenute autorice, dok je ostatak epizoda djelo produkcije.



3 S obzirom na to da se serija snima u Engleskoj, za očekivati je promjenjivo vrijeme i moguće pljuskove. Upravo zbog toga koriste se specijalni efekti i posebna osvjetljenja kako bi se dočarao sunčani dan bez ijednog oblačka. No, i od glumaca se traži da pripomognu u toj iluziji. Navodno, u ustima drže kockicu leda kako bi spriječili vidljivo hladan zrak koji izdišu.



4 Jeziva tematska glazba "Umorstva u Midsomeru" odsvirana je na posebnom instrumentu tereminu. Izumio ga je Rus Leon Teremin, 1919. godine, a poseban je jer se smatra kako je to možda i jedini glazbeni instrument koji se svira bez dodirivanja. Umjesto toga, postoje dvije metalne antene koje "osluškuju" relativnu poziciju ruku osobe koja njime upravlja. Jedna ruka služi za kontrolu frekvencija, a druga za kontrolu volumena. Rezultat su jezivi, izvanzemaljski zvukovi, idealni za midsomerski ambijent.



5 Pilot-epizoda "Umorstva u Midsomeru" bila je najviše ocijenjena drama 1997. godine. Više od 13,5 milijuna ljudi pogledalo je prvu epizodu, čime se pokazala kao nevjerojatan produkcijski uspjeh. Iako se glumačka postava kroz godine mijenjala i mnogi raspravljaju o samoj kvaliteti serije, složni su u jednome - i dalje je odlična i gledat će se u budućnosti.



6 Tijekom snimanja 18. sezone Gill Raddings, trenerica kućnog ljubimca Barnabyjevih, terijera Sykesa, nazvala je izvršnog producenta i rekla mu kako želi da pas ode u zasluženu mirovinu na kraju sezone. Naime, primjetila je da je pas skoro posve gluh.



7 John Nettles, originalni Barnaby, napustio je seriju nakon 14 godina, a to je objasnio ovako: "Odjednom sam shvatio da ću biti najstariji detektiv u ovom poslu nakon što se umirovio David Jason iz serije ‘Inspektor Frost‘. Bila je to teška odluka".



8 Causton u kojemu se događa radnja serije nije pravi grad, većina tih epizoda snima se u Wallingfordu. I sva ostala sela iz serije su izmišljena, a snimljena su pitoresknim mjestima diljem Engleske. Tako je Midsomer Parva zapravo Turville, Midsomer Mallow je Warborough, March Magna je Great Haseley, Upper Warden je Lewknor, a popularni Badger‘s Drift je Little Missenden.



9 Brojni danas slavni brotanski glumci pa čak i oskarovci, glumili su "Umorstvima u Midsomeru" na početku karijere. Neki od njih su Henry Cavill (Superman), Orlando Bloom, Hugh Bonneville, Imelda Staunton, Jim Carter, Emily Mortimer, Peter Capaldi (Dr. Who) i Olivia Colman.



Priključite se velikoj bazi obožavatelja ove kultne serije i otkrijte što je detektiv John Barnaby pripremio u 19. sezoni.

Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike