Osijek
JEDINA IZVIĐAČKA SKUPINA U BARANJI

Biljski "štekavci" mnogo su naučili
Objavljeno 25. siječnja, 2022.
U Baranji postoji samo jedna družina izviđača, i to u Bilju, a cilj joj je, kako navodi, proširiti se i na ostala mjesta, kao i povećati broj članova. Starješina družine izviđača "Štekavac" Bilje je Daniel Antonović.

- Družina izviđača "Štekavac" iz Bilja nakon svoga osnutka proljetos bilježi dobre i uspješne rezultate u radu. Prije svega to se odnosi na povećanje članstva. Iako su na snazi epidemiološke mjere protiv COVID-19, djeca se prijavljuju uz želju da postanu dio velike izviđačke i skautske obitelji. Tako smo u naše redove primili nove članove iz prvih i drugih razreda Osnovne škole Bilje. Naša družina gravitira Bilju, a velik dio aktivnosti provodimo u prirodi, gdje članovi stječu nova izviđačka znanja, koja će djeci u životu pripomoći nađu li se u kakvoj naoko bezizlaznoj situaciji. Mislimo tu na paljenje vatre na više načina, signalizaciju i prvu pomoć, orijentaciju u prirodi s pomoću kompasa i topografskih karata, na podizanje šatora i pravljenje zaklona od kiše i nevremena, vezanje raznih izviđačkih čvorova, čitanje tragova u zemlji, razna šifrirana pisma, veslanje u čamcima, vožnju biciklima i pješačke izlete te još puno dobrih i korisnih stvari za život u prirodi i našoj lokalnoj zajednici – navodi Antonović.

U članova razvijaju duhovnost, brigu o drugima, poštovanje i sebe i drugih, pridržavanje izviđačkih načela i zakona, uvijek uče nešto novo i korisno. Kao sastavni dio matične udruge izviđača "Slavonski hrast" u Osijeku, promiču svoj kraj, Bilje i Baranju, a lijepo surađuju s Veslačkim klubom Biljsko jezero, čijim se terenima i opremom koriste tijekom vanjskih aktivnosti i obuke za polaganje izviđačkih vještina, kao i s Turističkom zajednicom Bilje i Općinom Bilje, kontinuirano se uključujući u njihove aktivnosti.

"Štekavci" aktivnosti provode na svojim jatnim, patrolnim i družinskim sastancima i u akcijama. Bilo bi, ističu, aktivnosti još više, ali korona je učinila svoje i usporila ih u radu. Biljski izviđači navode kako su sudjelovali u donošenju Betlehemskog svjetla i u skladu s tim nadaju se da će svjetlo zasjati u nastupajućem vremenu bez pandemije. D. Pejić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike