Osijek
DIGITALIZACIJA GRADSKOG SUSTAVA

Račune gradskih tvrtki primajte digitalno pa ih plaćajte bez naknade
Objavljeno 8. prosinca, 2021.
Uvođenjem aplikacije Keks Pay u gradski sustav znatno je ubrzan i poboljšan sustav cjelokupne naplate gradskih režija

Kao što je i najavljeno, gradska uprava, koju predvodi gradonačelnik Ivan Radić, krenula je u smjeru digitalizacije. U utorak je predstavljen projekt implementacije aplikacije Keks Pay u gradski sustav, čime je omogućeno da se računi za komunalnu naknadu, vodu, odvoz smeća i grobljarina plaćaju mobitelom i bez naknade. Grad Osijek tako je postao prvi domaći grad koji je u cijelosti iskoristio pogodnost koju nudi ta mobilna aplikacija - primanje digitalnih računa i njihovo plaćanje bez naknade, neovisno u kojoj ste banci!



Blagajna ostaje


- S obzirom na to da nam je digitalizacija i informatizacija cjelokupnog gradskog sustava jedan od prioriteta, ponosni smo što smo u samo šest mjeseci zajedničkim trudom i radom cjelokupne gradske uprave i svih naših gradskih tvrtki uspjeli implementirati i digitalizirati sve gradske režije uz pomoć Erste banke i besplatne aplikacije Keks Pay, koja je namijenjena svim građanima. Ona omogućava plaćanje gradskih režija - komunalne naknade i računa Vodovoda, Ukopa i Unikoma mobilnim telefonom, i to s naknadom od nula kuna - rekla je dogradonačelnica Jasenka Crnković.

Naravno, i dalje će u funkciji biti gradska blagajna u Pothodniku, za sve one koji ne žele račune primati digitalnim putem, no uvođenjem ove aplikacije u gradski sustav znatno je ubrzan i poboljšan sustav cjelokupne naplate gradskih režija.

- Postali smo brz, fleksibilan sustav namijenjen svim građanima. Budući da nam je digitalizacija važna, stojimo na raspolaganju i svim drugim ponuditeljima sličnih brzih, pogodnih i jeftinih rješenja za naš grad i za naše građane - naglasila je Crnković.

Keks Pay je aplikacija s jedinstvenim pristupom, namijenjena je jednostavnom digitalnom slanju i razmjeni novca među privatnim osobama, plaćanju računa, parkiranja i dr.

Kako funkcionira?


Svi građani, neovisno o tome u kojoj banci imaju račun, mogu instalirati Keks Pay, otvoriti unutar nje uslugu “Keks Pay režije” te prvo od komunalne tvrtke zatražiti da račun primaju u Keks Pay. Kada sljedećeg mjeseca primi račun preko aplikacije, građanin će ga platiti jednim potezom bez ikakve naknade, samo terećenjem svoje debitne ili kreditne kartice.

- Napokon građani Osijeka mogu primati svoje komunalne račune u mobitel i mogu ih plaćati sigurno i bez naknade. Mi ćemo preko aplikacije građane podsjeti porukom da treba platiti račun, a plaćeni račun arhivirat ćemo u pdf formatu. U ovom trenutku imamo 200 odobrenih zahtjeva i to će se vrlo brzo širiti - uvjeren je Boris Blažević, koji je uime Erste banke predstavio aplikaciju.

Taj optimizam temelji na tome što je Osijek, nakon Zagreba i Rijeke, treći grad u kojemu se parkiranje najviše plaća tom aplikacijom. Procjena je da će se do proljeća između pet i deset tisuća naših sugrađana odlučiti na ovaj način plaćati gradske režije.

Održana je zatim prezentacija za okupljene predstavnike komunalnih društava. U Ersteu su se trudili naglasiti kako doista nigdje nema skrivenih naknada. Skidanje je aplikacije besplatno, plaćanje računa bez naknade. To će umjesto građana u određenom iznosu na sebe preuzeti Grad Osijek. Računica je jasna, što više digitalnih računa, to se više smanjuju troškovi tiskanja računa i trošak njihova slanja poštom.

Dogradonačelnica Crnković najavila je kako se na ovome neće stati, nego će se potruditi proširiti ovu mogućnost i na plaćanje usluga GPP-a i Dječjeg vrtića.

Jedini je ograničavajući čimbenik to što je Keks Pay namijenjen korisnicima koji imaju mobilno bankarstavo i to što za sada nije pronađen način da se ovom aplikacijom s mobitela korisnika plate računi za druge osobe, primjerice, za one starije životne dobi.


Dario Kuštro
OVO JE VEĆ TREĆI MODEL PLAĆANJA
Grad Osijek već se nekoliko godina trudi za svoje građane pronaći što jeftiniji model plaćanja usluga komunalnih tvrtki. Tako su se prvih godina računi za komunalnu naknadu, Vodovod, Unikom i Ukop bez naknade mogli plaćati u poslovnicama Hrvatske pošte, potom i Fine te nekoliko banaka. Zatim je u Pothodniku u ljeto 2020. otvorena gradska blagajna na kojoj građani na jednom mjestu mogu, također bez provizije, platiti račune Vodovoda, Unikoma, Ukopa, komunalnu naknadu i vodni doprinos. Uvođenje aplikacije Keks Pay, dakle, treći je model kojim gradska administracija izlazi u susret svojim građanima.

PROSJEK 45
U Erste banci su, nakon što su prije tri godine tržištu ponudili aplikaciju Keks Pay, prije svega očekivali kako će ona biti dobro prihvaćena od mlađih korisnika. I jest, ali još i više od onih životno iskusnijih - prosječna je dob korisnika ove aplikacije 45 godina.

Najčitanije iz rubrike