Magazin
DARIJO ČEREPINKO

Tri godine za rješavanje problema
Objavljeno 23. listopada, 2021.

O aktualnoj političkoj situaciji, u kontekstu svega što se posljednjih dana i tjedana događa, uključujući i probleme s pandemijom i obnovom od potresa stradalih područja, razgovarali smo s dr. sc. Darijem Čerepinkom, političkim analitičarom i docentom na Sveučilištu Sjever u Varaždinu.



Kako komentirate nedavnu reakciju "ujedinjene" oporbe, kad je okupirala sabornicu i prekinula zasjedanje Sabora...?

- Sve dok se u političkom djelovanju ne poziva na nasilje, odnosno dok se koriste mehanizmi mirnog prosvjeda, akcije oporbe poput zauzimanja saborske govornice kako bi se upozorilo na problematične odluke vladajuće većine jedan su od legitimnih alata u političkom djelovanju. Iako je novi ravnatelj izabran iz drugog pokušaja, zauzimanje govornice javnu pozornost usmjerilo je na problematičnu proceduru izbora, kao i na problematičnog kandidata većine. Također, pokazalo se da opozicijske stranke različitih ideoloških predznaka mogu pronaći zajednički jezik i ujediniti se u stavovima oko nekih bitnih pitanja pa se ova akcija može promatrati i kao odlična vježba prije nekih zakona koji tek trebaju biti izglasani i raspravljeni u Saboru.

Posljednjih dana na političkoj sceni bilo je vrlo burno i zbog pravomoćne presude u svezi afere Fima media, što je oporba iskoristila za nove napade, prozvavši za odgovornost i premijera i HDZ. No, sudeći prema najnovijem rejtingu stranaka, to nije naštetilo HDZ-u kojim glasači i dalje najviše vjeruju... Vaš komentar?

- HDZ presudom za kriminal, bar za sada, nije izgubio previše glasača. Na kraju, sve spomenuto u presudi, potvrđeno od suda, javnost i mediji već itekako dobro znaju. HDZ-ovi birači zatvaraju oči na te i druge slične kriminalne radnje već godinama, pa nije ni bilo za očekivati da će ih zbog toga kazniti. Odgovor na pandemiju, kao i kašnjenje obnove od potresa, mogli bismo, s druge strane, označiti početkom kraja ove vladavine HDZ-a, ali samo ako se opozicija posloži i počne ozbiljnije pripremati za idući izborni ciklus. Do njega je još dosta vremena, ali manje nego što se čini ako se želi odraditi kvalitetna priprema. Osim toga, i HDZ ima tri godine da situaciju u zemlji dovede u red, ali s obzirom na iskustva prijašnjih HDZ-ovih vlada, kao i na dosad pokazano sa strane vlade gospodina Plenkovića, vjerojatnijim mi se čini već poznati scenarij silaska s vlasti i ostavljanja države u totalnom neredu.

S obzirom na sadašnje stanje, jesu li prijevremeni izbori opcija?

- Čini se da premijer Plenković ima dovoljan broj ruku u Saboru za stabilnu većinu, a ako bude potrebe, moguće je i da će pronaći svoje "žetončiće", to više što mu takvo političko djelovanje nije strano. Zato mi se prijevremeni izbori u ovom trenutku ne čine izglednim. Također, premijer bi mogao u prijevremene izbore ako se pokaže da Vlada niže uspjehe na svim poljima, pa bi mogao iskoristiti trenutak, ali, s obzirom na ono što vidimo, ni ta mi se opcija ne čini izglednom.

Kako ocjenjujete rejtinge oporbenih stranaka? SDP sve dublje tone, Možemo! je ispred njega, Most se doima stabilnim, za razliku od Domovinskog pokreta, a tu se i Suverenisti sa Škorom, ali slaba rejtinga...

- Ako se već moraju baviti unutarstranačkim pitanjima, onda je svakako za stranke, u smislu privlačenja potpore birača, bolje da se njima bave sad, relativno kratko nakon izbora, nego u predizbornoj godini. Istina je da situacija ne izgleda sjajno za dvije oporbene parlamentarne stranke koje su po broju glasova zauzimale drugo i treće mjesto u Saboru, SDP i Domovinski pokret, ali obje još imaju vremena konsolidirati se i dodatno privući birače. SDP je ovdje donekle u prednosti pred Domovinskim pokretom, ali i Suverenistima, jer ima razvijeniju mrežu na terenu, što mu može biti velika prednost. Most je stabilan i njegov je rejting više-manje na istim razinama među biračima. Čini se da birači platforme Možemo! nisu katastrofalnim doživjeli određene probleme koji su se pojavili u vođenju grada Zagreba i da su spremni i dalje podržati gospodina Tomaševića u njegovoj borbi za promjenu načina upravljanja Zagrebom. Ako u tome uspiju, Možemo! se može prometnuti u najozbiljniju opozicijsku stranku u idućem izbornom ciklusu... (D.J.)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike