Osijek
OSJEČANI RASTEREĆUJU ORMARE

Crveni križ nedavno podijelio tri tone odjeće, Unikom u godinu dana predao čak 30
Objavljeno 11. rujna, 2021.

Socijalni servis Gradskog društva Crvenoga križa Osijek prošli je tjedan podijelio čak tri tone odjeće i obuće te oko 700 komada posteljine. Zanimljivo je da istovremeno Udruga "Sretno odrastanje" obavještava kako zbog velikih količina odjeće nisu u mogućnosti primiti donacije, a činjenica je da odjeća završava i na reciklažnim dvorištima.



- Ugodno nas je iznenadila prošlotjedna podjela, no naglašavam da ne možemo, uvjetno rečeno, primiti "kamion" odjeće, ali nekoliko vrećica da. Također, molimo one koji doniraju da u ovo vrijeme izbjegavaju donacije ljetne odjeće, jer je korisnicima potrebna zimska, što je bilo vidljivo i pri posljednjoj podjeli - kaže Martina Hećimović, zamjenica ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Osijek.

Također, zamolila je i buduće donatore da vode računa i donesu odjeću s određenom uporabnom vrijednosti, odnosno čistu, urednu i nosivu. Kad su u pitanju korisnici, Hećimović kaže kako to ne moraju biti isključivo osobe koje su korisnici usluga osječkog Crvenoga križa, dajući primjer stanara nakon požara zgrade u Krbavskoj ulici.

- Zbog otežanih životnih uvjeta te osobe mogu dobiti odjeću, a ovaj slučaj bio je evidentan primjer da se životne okolnosti mogu u trenutku promijeniti - kaže Hećimović.

Je li u pitanju nosiva, ili odjeća koja je potpuno neuporabljiva, ne znamo, no i u reciklažnim dvorištima tvrtke Unikom bilježe zavidne količine rabljene odjeće. Tako je ove godine prikupljeno, ali i predano oko 30 tona odjeće u Podstranu, i to izravno distributeru korištene odjeće Tekstil Vlakno d.o.o. Od glasnogovornice Unikoma Tatjane Elez doznajemo kako je količina od 30 tona veća nego prethodnih godina, kao i to da se jednom predana odjeća smatra otpadom, i kao takva ne smatra se neoštećenom.

Lako je zaključiti ne samo da je potreba za rabljenom odjećom velika, nego su i ormari u našim kućanstvima pretrpani, pa ih mnogi odluče rasteretiti. Pri tome valja voditi računa da će nosiva odjeća itekako dobro doći potrebitima, a isto tako da onu neupotrebljivu možemo bez naknade odvesti u reciklažno dvorište. Stoga je dobrodošao podatak i da se u Socijalni servis osječkog Crvenog križa odjeća može donijeti ponedjeljkom i utorkom u vremenu od 8 do 10 sati, a po odjeću se može doći u spomenutim danima od 9 do 13 sati. I za donaciju i za preuzimanje potrebna je prethodna najava, odnosno u slučaju podjele rezervacija polusatnog individualnog termina na tel: 031/544-659. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike