Dome slatki dome
SAVJET VETERINARSKI KUTAK

Siguran i udoban put s kućnim ljubimcem
Objavljeno 29. srpnja, 2021.
Ako vaša životinja ne voli putovanja i ne podnosi vožnju, uznemirena je ili povraća, trebate joj dati sredstvo za sedaciju

Svaki vlasnik kućnog ljubimca nađe se pred dvojbom i velikom brigom kada mora na kraće ili duže vrijeme promijeniti boravište, to jest krenuti na put. Idealno je ako ga možete povesti sa sobom.



Ako idete u hotelski smještaj, svakako se unaprijed trebate raspitati primaju li životinje i pod kojim uvjetima te se dogovoriti o svom dolasku s kućnim ljubimcem. Ako imate karavan, onda psu osigurajte dovoljnu komociju u prtljažnom prostoru, ali tada između sjedala trebate fiksirati mrežu ili metalnu rešetku kako pas ne bi preskakao sjedala tijekom vožnje i dovodio u pitanje sigurnost putovanja. Ako vaša životinja baš i ne voli putovanja ili ne podnosi vožnju, uznemirena je ili povraća, trebate joj dati sredstvo za sedaciju, odnosno tablete koje djeluju blago sedativno, pa životinja cijelim putem drijema i ostaje mirna.

Životinju ne trebate hraniti prije putovanja, kao ni tijekom putovanja, ali se obavezno trebate zaustaviti nekoliko puta, zavisno od dužine putovanja. Tada životinji treba ponuditi vode za piće te joj omogućiti malo kretanja, kako bi obavila nuždu ili protegnula noge. U tom slučaju svog kućnog ljubimca, bilo da je pas, mačka, tvor, zec bilo neka druga životinja, treba obvezno držati na povodcu ili vodilici kako se na nepoznatom terenu i zbunjenja zbog putovanja ne bi uplašila i pobjegla, izgubila se, nastradala!

Pri izvođenju psa u šetnju obvezno ga vodite na povodcu, a velikom psu stavite brnjicu. Uvijek imajte na umu da mnogi ljudi ne vole životinje, da se mnogi boje vašeg kućnog ljubimca, da ne žele imati nikakve "bliske susrete" sa životinjama. Zato se informirajte možete li u restorane ili kafiće uvoditi svojeg psa ili mačku na povodcu. Posebno morate paziti da svojim lavežom pas ne uznemirava druge osobe u okruženju. Na put treba svakako ponijeti zdravstvenu knjižicu vašeg kućnog ljubimca.(Veterinarska ambulanta "Fury")

Jasminka Knežević
U šetnju
Promjena okoline, vode za piće ili hrane može dovesti do niza problema - od probavnih smetnji, odbijanja hrane do alergija. Zato treba paziti da životinja na odmoru zadrži što više svojih navika. Kada stignete na odredište, ne zaboravite na kućnog ljubimca dok obavljate formalnosti oko smještaja. Iznesite kavez ili košaru s kućnim ljubimcem, ili ga izvedite na vodilici, te ga smjestite na sigurno i vašem oku dostupno mjesto. Kada se smjestite, izvedite psa na kratku šetnju po okolici. Nakon svega možete svojem kućnom ljubimcu ponuditi njegovu uobičajenu hranu.

Možda ste propustili...

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

Najčitanije iz rubrike