Regija
VIŠE OD 300 WALKERA UŽIVALO U BARANJI

Walkeri: Vraćamo se opet
Objavljeno 14. lipnja, 2021.
Staza kroz blagorodne baranjske vinograde bila je dugačka oko 13 kilometara
BELI MANASTIR



Približno 350 ljubitelja prirode prošetalo se u subotu 13 kilometara dugom stazom koja je vodila kroz jedinu baranjsku uzvisinu.



Poslužilo ih je i vrijeme jer je cijelog dana Baranja bila okupana suncem, uz ugodan vjetrić. Dojam je tek neznatno na pojedinim dionicama pokvarilo blato.

- Bilo je i gorih staza. Ova baranjska je izuzetna, priroda prekrasna, a vino, kobasice i ostale delicije ‘brutalno dobri‘ - komentirala je Sanja iz Zagreba. Slične komentare čuli smo i od ostalih sudionika ovogodišnjeg Wine & Walka, koji je organizirao TZ Baranje. Stigli su na start kod nove beljske vinarije walkeri iz raznih dijelova Hrvatske, većinom (80 posto) izvan Osječko-baranjske županije, pa i iz Istre, gdje su slične manifestacije uobičajene. Blagorodne vinograde i nepregledna žitna polja upoznala je gošća iz Finske, a u društvu dečka Hrvata na stazi se pojavila i mlada Brazilka iz Sao Paula.

- Rekordni odziv na Wine & Walk dokaz je da su se ljudi zaželjeli događanja. Prošle godine manifestaciju smo morali odgoditi zbog poznatih razloga, a budući da su neke mjere još uvijek na snazi sudionike smo podijelili po skupinama koje su na stazu kretale u razmacima od po pola sata - objašnjava direktor TZ Baranje, Matej Perkušić, ističući kako je zanimanje bilo tako veliko, uz obećanja o povratku, da ozbiljno razmišljaju o organiziranju još jednog Wine & Walka ove godine. Ako ga i ne bude, TZ Baranje će sigurno organizirati sličnu manifestaciju, ali u zimskim uvjetima.

- Zadovoljni smo odzivom i povratnim informacijama sudionika, što je samo dodatni motiv da nastavimo s organiziranjem sličnih događaja. Potencijal i resurse imamo, potrebno je samo malo truda, i to je to - konstatirao je Perkušić.

Važno je istaknuti da je većina walkera u Baranji i prespavala, pa su koristi imali i vlasnici smještajnih kapaciteta. Inače, Wine & Walk nije samo puko hodanje baranjskom planinom. Nakon otprilike svakog kilometra čekali su ih odmorišta - štandovi baranjskih vinara i OPG-ova, s domaćim vinom i ukusnom hranom. Wine & Walku odazvali su se vinari Belje, Gerštmajer, Horvat, Josić, Kalazić, Kolar, Kusić, Pinkert, Svijetli dvori, Szabo i Zajec te OPG Hudobec. Baranju je upoznala i poznata pjevačica Ivana Banfić, koja je, potaknuta atmosferom, brojnim walkerima zapjevala nekoliko pjesama u Vinariji Horvat u Kamencu.

Na istom je mjestu sudionike dočekao predsjednik Udruge kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije Ivan Đukić, koji je, uz pomoć učenika (Regionalni centar kompetentnosti), pripremao baranjski finger food. Na meniju su bile dvije vrste tortilja. Baranjska, s čipsom od šarana, smjesom od graha, kukuruza i domaće paprike, te zelena salata s dresingom. Pripremljena je bila i veganska tortilja, s avokadom, šparogama, dimljenim tofuom i spomenutom smjesom od graha, kukuruza i domaće paprike.

- Na neki način modernizirali smo tradiciju - istaknuo je Đukić. Ivica Getto


Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike