Regija
PRVENSTVENO ZBOG PROBLEMA U DALJINSKOM OČITANJU STANJA

Potrošačima je u Županji, Gradištu i Bošnjacima stiglo čak 2500 novih vodomjera
Objavljeno 12. travnja, 2021.
ŽUPANJA

Iako je prije godinu dana na svom distribucijskom području zamijenila velik broj vodomjera, gradska tvrtka Komunalac Županja, u suradnji s dobavljačem, prošlog ih je mjeseca ponovno zamijenila novim, ovaj put najsofisticiranijim vodomjerima koji se trenutačno mogu naći na tržištu.

Problem je nastao, pojasnio je direktor Ilija Lešić, u daljinskom očitanju stanja na vodomjeru.

- Naša je intencija u jednome danu očitati vodomjere i potrošnju vode, i to posljednjeg dana u mjesecu. No digitalno daljinsko očitanje upravo kod dijela vodomjera promijenjenih prije godinu dana očitavalo je potrošnju od nula kubika. Zbog toga se događalo da nakon dva do tri mjeseca očita stvarnu potrošnju i dolazilo je do problema, velikog broja kubika vode potrošenih u dužem razdoblju i do visokih računa. Sada je dobavljač angažirao zagrebačku tvrtku Kinder i obavljena je zamjena vodomjera - pojasnio je Lešić, uz napomenu kako ni građani ni Komunalac nisu imali dodatnih troškova prilikom njihove zamjene.

Problemi oko očitanja potrošnje isporučene vode nisu bili na svakom vodomjeru, događalo se to kod dijela uređaja.

Zamijenjeno je približno tisuću takvih vodomjera, a uz njih je, kada se već otvorila mogućnost, zamijenjeno još i 1500 postojećih vodomjera.

- Iskoristili smo priliku da smo u zamjenu dobili najsuvremenije vodomjere, zamijenili smo sve što smo mislili da je bilo potrebno, cijelo Gradište i Bošnjake, da budemo u rokovima i da svi vodomjeri budu baždareni unutar pet godina. Ovi su vodomjeri stvarno visokosofisticirani, bilježe potrošnju u litrama, a ne samo u kubicima, na pola kubika. Napravili smo lijepu akciju, zadovoljni smo jer ćemo našim korisnicima moći pružiti zaista jako dobru, kvalitetnu uslugu - ističe Lešić.

Ujedno upozorava i na problem dotrajalih instalacija u kućama, čiji je prosjek starosti 50-ak godina, zbog čega dolazi do curenja vode. Iako je odgovornost Komunalca do mjernog mjesta, poručuje da su uvijek na raspolaganju i da žele pomoći građanima te da ih, ako opaze veću potrošnju od uobičajene, odmah ih kontaktiraju i sve se može utvrditi.

Vodomjeri su zamijenjeni i u Komunalcu vjeruju da problema s očitanjem stvarne potrošnje više ne bi trebalo biti. No pojedini građani i dalje su skeptični i smatraju kako je ipak najsigurnije kada sami očitaju i upišu stanje i tako redovito kontroliraju i vodomjer i potrošnju, da se ne bi dogodilo da je jedan mjesec pet, a drugi 15 kubika potrošene vode.
M. Lešić Omerović
Novi su vodomjeri visokosofisticirani, bilježe potrošnju u litrama, kaže direktor Komunalca Ilija Lešić
Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike