Regija
ANALIZA IZBORA U BARANJI

Baranjski su se glasači ponovno odlučili za HDZ
Objavljeno 24. travnja, 2024.
U osam od devet baranjskih jedinica lokalne samouprave HDZ je osvojio najviše glasova
BELI MANASTIR - Rezultati parlamentarnih izbora pokazuju da je Baranja gotovo potpuno ‘‘plava‘‘.

Od devet baranjskih jedinica lokalne samouprave u njih osam prilično uvjerljivo pobijedio je HDZ. Iznimka je, tradicionalno, Općina Jagodnjak. Na izborni dan na neko od biračkih mjesta u regiji između Dunava, Drave i Mađarske izišao je 12.331 Baranjac, što je nešto manje od polovine onih koji imaju pravo glasa (25.284).

‘‘Preslika‘‘ globalne baranjske izlaznosti jest Beli Manastir. Svoj je glas nekome na izbornoj listi odlučilo dati približno 48 % Belomanastiraca s pravom glasa (njih 3301 od 6841 birača), a od ukupnog broja izišlih na parlamentarne izbore 44,82 % birača jedinog baranjskog grada zaokružilo je HDZ. Da su izbori bili samo u Belom Manastiru, izborni bi prag prešli još SDP (27,02 % glasova), Domovinski pokret (7,99 %) i Možemo (7,09 %). HDZ je pobjednik na svih 12 biračkih mjesta, a najuvjerljiviju pobjedu odnio je u prigradskom naselju Šumarini (61,83 %). Samo nešto manji pobjednički postotak zabilježen je u Branjinu Vrhu (60,69 %). Usporedbe radi, podsjetimo kako je na parlamentarnim izborima 2020. godine HDZ (ondašnji izborni pobjednik u Belom Manastiru) osvojio pet posto više glasova nego u srijedu (49,62 %), SDP je tada ‘‘zaradio‘‘ 1,25 % glasova manje, dok je DP prije četiri godine imao 4 % glasova više nego sada. "U plusu" je i Možemo, za koji je ove godine glasalo pet posto Belomanastiraca više nego 2020.

Najuvjerljiviju pobjedu, gledajući Baranju, HDZ je zabilježio u Općini Popovac. Glas mu je dalo 60,59 posto izišlih na izbore. SDP i DP morali su se zadovoljiti s 13,54 odnosno 11,63 % glasova. HDZ je prilično uvjerljiv bio i u općinama Čeminac (56,92 %), Draž (56,72 %) i Petlovac (53,85 %). U tim su općinama stranke koje su do jučer bile u oporbi osvojile od 12 do 15 % glasova. Tek nešto manje od 50 % glasova HDZ je osvojio u ostalim baranjskim općinama, a postotak se kreće od 42 do 47 %. SDP i koalicijski partneri pobjedu su odnijeli samo u Općini Jagodnjak, gdje je za njih glasovalo 35,95 % izišlih na izbore, dok ih se za HDZ odlučilo 29,77 %.

Pri svemu je važno naglasiti kako u brojku izišlih na izbore nisu uvršteni pripadnici nacionalnih manjina koji su odlučili glasovati u sklopu XII. izborne jedinice, u kojoj su kandidati bili ‘‘manjinci‘‘, što znači da je izlaznost baranjskih birača bila još veća.

Ivica Getto
Najviše glasova Anušiću pa Šašlinu
Najviše preferencijalnih glasova od baranjskih je birača dobio Ivan Anušić. Slijedi njegov stranački kolega, Stipan Šašlin, načelnik Općine Draž. Robert Jankovics, dosadašnji zastupnik mađarske nacionalne manjine u dva mandata, praktički je i prije izbora znao da mu predstoji treći saborski mandat budući da je bio jedini kandidat na listi mađarske manjine, pa tako i jedini Baranjac sigurni saborski zastupnik.

Možda ste propustili...

ULOŽENO GOTOVO DEVET MILIJUNA EURA - 6,7 MILIJUNA IZ EU-A

Obnovljena stara gradska jezgra s Iločkim zidinama

Najčitanije iz rubrike