Dome slatki dome
PRIPAZITE NA LJUBIMCE

Zbog vrlo blage zime krpelji su već krenuli
Objavljeno 4. ožujka, 2021.
Idete li sa psom u prirodu gdje ima šikara i raslinja, svakako ga treba zaštititi od krpelja

Dolaskom toplijih dana nakon blage zime povećava se vjerojatnost da će psa (ili mačku) napasti buhe i krpelji. Ove ih godine već ima puno.


Neki krpelji su prijenosnici infekcija i bolesti koje mogu, ako se ne otkriju na vrijeme, biti opasne za život psa. Riječ je o piroplazmozi (raspadanje crvenih krvnih zrnaca) koja može biti smrtonosna ako se ne počne liječiti na vrijeme. Krpelje najčešće pronalazimo na zelenim površinama, u šumi, među grmljem. U urbanim sredinama možemo ih naći u parkovima, živicama, vrtovima i kućnim dvorištima.

Teško uočljivi

Krpelji ne mogu skakati niti letjeti, ali mogu detektirati vibracije, toplinu, vlažnost, miris i zadah životinje. U svom razvoju prolaze kroz četiri faze: jajašce, ličinka, nimfa, odrasli krpelj. Ženka krpelja odloži približno 1000 jajašaca u gnijezdo u gustoj travi uzdignutoj od tla. Jajašca se izlegu za približno dva tjedna. Ličinke izgledaju kao mali krpelji.


Nakon valjenja, ličinke se popnu na raslinje i čekaju svoj prvi obrok. Najčešće se hrane na malim glodavcima, na psima, mačkama, pa i na čovjeku. Kada se napiju krvi, vrate se u okolicu. Nakon hranjenja preobraze se u sljedeći oblik - nimfu. Nimfe kreću u lov na novog domaćina. Vrlo su male, pa postoji mogućnost da ih pravovremeno ne primijetimo. Zrela nimfa nakon zadovoljavajućeg obroka krvi otpadne s domaćina i preobrazi se u odraslog krpelja, koji opet mora naći novog domaćina. Nakon svakog hranjenja ženka se pari i započinje novi razvojni krug odlaganjem jajašaca u gnijezdo na tlu; to može biti odgođeno na nekoliko tjedana dok se ne jave povoljni klimatski uvjeti. Ponajprije su nametnici životinja, a iznimno čovjeka. Krpelji svoju žrtvu ne traže aktivno, nego na vlatima trave, granama i listovima grmlja čekaju prolazak domaćina - životinje ili čovjeka.


Idealno bi bilo psa pregledati nakon svake šetnje jer i pri minimalnom boravku na otvorenom prostoru postoji šansa da se krpelj uhvati za ljubimca.
Zaštita

Proizvođači zaštitnih sredstava pobrinuli su se da olakšaju muke i probleme i nama i kućnim ljubimcima. Na tržištu imamo niz sredstava u sprejevima ili "spot on" ampulama koja efikasno štite naše kućne ljubimce od buha i krpelja. Zaštita od buha traje jedan i pol do dva mjeseca, a protiv krpelja štite psa i mačku samo jedan mjesec. Nažalost, sredstva na biljnoj bazi baš nisu toliko efikasna.


Dakle, ako idete sa svojim psom ili mačkom u prirodu gdje ima šikara, niskog grmlja i raslinja, visoke trave, svakako ih zaštite od krpelja. Kada se krpelj uhvati za psa, bolest se ne prenosi odmah, već je potrebno proći od 24 sata do 36 sati od ugriza da se krv psa inficira. Prema tome, što se prije krpelj pronađe i ukloni, manja je vjerojatnost zaraze. Nikako ne vadite krpelja prstima, koristite pincetu ili alat za vađenje krpelja. Ako nađete krpelja na vašem kućnom ljubimcu, prvo ga treba pravilno odstraniti, i to ne čupanjem, nego okretanjem pincete u stranu suprotnu od kretanja kazaljki na satu. Ujedenu životinju treba promatrati, jer ako postane tužna, apatična, prestane jesti, a mokraća joj dobije boju tamnog čaja ili kave, tada se najvjerojatnije radi o životinji zaraženoj piroplazmozom. Ako na vrijeme ne dobije serum, kućni ljubimac vrlo često ugine. (Veterinarska ambulanta “Fury”)
Marga Domes Čamagajevac, dr.vet.med.
I pri minimalnom boravku na otvorenom prostoru postoji šansa da se krpelj uhvati za ljubimca
Možda ste propustili...

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike