Osijek
KOD PEDIJATARA NEMA GUŽVE

Pacijenata je manje i obvezno se naručuju
Objavljeno 25. siječnja, 2021.
Sezonske bolesti nisu izostale, nego jednostavno nema učestalog prijenosa kao što se to događalo prije pandemije COVID-19

Da u svakom zlu ima bar malo dobroga, pokazala je ovosezonska situacija s bolestima poput viroza, enteroviroza i vodenih kozica te drugih bolesti karakterističnih u male djece u ovo doba godine. Naime, za razliku od prijašnjih zima, čekaonice pedijatrijskih ambulanti nisu dupkom pune malih pacijenata i njihovih roditelja, što su nam potvrdili i pedijatri.



Bez gužve

Dakako, nije riječ o tome da su sezonske bolesti izostale, nego jednostavno nema učestalog prijenosa kao što se to događalo prije pandemije COVID-19. Više je razloga za to, kaže dr. med. Vlatka Krizmanić, spec. pedijatrije, ističući kako je situacija takva ponajprije baš zbog toga što nema spomenutog okupljanja po čekaonicama.


- Mnogo je manji protok pacijenata, odnosno djecu naručujemo i svatko ima svoj termin, tako da ne dolazi do kontakta među pacijentima. Ima i manje slučajeva viroza, enteroviroza, upala grla, i sl., unatoč tome što je pojavnost bolesti jednaka, izuzev gripe koje je manje nego što je to uobičajeno - kaže dr. Krizmanić. Dodaje i kako je situacija povoljna unatoč tome što učenici nižih razreda osnovne škole nastavu pohađaju uživo i grupiraju se u učionici. Naime, ako viroza i "uđe” u neki razred, kaže, dogodit će se samo nekoliko slučajeva prijenosa, jer učenici jednoga razreda nisu u kontaktu s učenicima iz ostalih razreda. Inače, izuzev hitnih slučajeva koji se primaju žurno, svi drugi mali pacijenti imaju svoj termin - kaže naša sugovornica, nadajući se da će model naručivanja pacijenata bez grupiranja u čekaonici ostati na snazi i nakon koronavirusa.
Dobra praksa

- Toplo se nadam da će i roditelji prepoznati važnost naručivanja, ali i da će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje kao nadležna zdravstvena institucija na razini države donijeti takvu preporuku, kao što je, primjerice u obiteljskoj medicini, uobičajeno naručivanje. Bilo bi jako dobro da tako ostane, jer je ovakav sustav pokazao da je broj slučajeva sezonskih bolesti mnogo manji, a vjerujem da je to stav i mojih kolega - smatra dr. Krizmanić.


I dr. med. Dušanka Danilović, spec. pedijatar, slaže se da je naručivanje pacijenata u određenom terminu jako dobro posloženo. Smatra da je dijelom razlog i taj što neki roditelji strahuju dolaziti u pedijatrijsku ambulantu.


- Da neki roditelji znaju kako u čekaonicama gotovo pa nema nikoga, možda bi i došli. Neki vjerojatno strahuju i nazvati da se ne dovedu u situaciju da im kažem da ipak dovedu dijete na pregled. Roditelji su oprezni, činjenica je da je više kontakata telefonom radi savjetovanja, a ranije su imali običaj doći osobno - kaže dr. Danilović, dodajući kako iz tog razloga neki roditelji možda i ne otkrivaju određene sezonske bolesti pedijatrima.


Inače, naglašava kako je, gledano iz dugogodišnjeg iskustva, u prvom dijelu siječnja uobičajen manji broj pacijenata zbog školskih praznika u to doba godine. Kraj siječnja, pojašnjava, vrijeme je za sezonske bolesti i nerijetko je problematičan po tom pitanju, no ističe kako nema naznaka da će se to dogoditi i ove godine.
- Vjerojatno su i zaštitne maske razlog izostanka slučajeva sezonskih bolesti, iako one nisu nestale. Kako god, činjenica je da je pacijenata manje i da se naručuju - zaključuje dr. Danilović.


Marija Mihelić
MALA DJECA I KORONAVIRUS
Kad su u pitanju mala i ostala djeca koja su se zarazila koronavirusom, dr. Danilović ističe kako ona COVID-19 prebolijevaju mnogo lakše nego odrasli, s blažim simptomima, odnosno ta se bolest u njih manifestira poput drugih sezonskih virusnih bolesti.

- Vjerujem da je takva situacija i na Klinici za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Osijek, odnosno u tamošnjim ambulantama – zaključuje dr. Danilović.
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike