TvObzor
TALIJANSKI BEND NIBIRU IZ TORINA: ALBUM "PANSPERMIA"

Sjeme života i smrti
Objavljeno 27. studenog, 2020.
Mračni tercet iz Torina, u psihodeličnoj elaboracija smisla i besmisla nečega što se zove život u svemiru...

Pravo je pitanje je li život nešto poput genetske bolesti, nije važno gdje se nalazi. Ili je epidemija, koja se širi od mjesta do mjesta! Riječi su to Henryja Lina iz Centra za astrofiziku Harvard-Smithsonian, a vezane su uz teoriju panspermije, prema kojoj je život započeo negdje izvan Sunčevog sustava i proširen diljem galaksije, moguće pomoću mikroba, asteroida ili čak umjetno uz pomoć inteligentnih bića. No, panspermija je i antički kozmološki nauk o svestvorenosti ili rođenosti svega, odnosno o sveprisutnosti životnoga sjemena u svemiru, iz kojega nastaje život ondje gdje postoje pogodni uvjeti.

Tema je daklem spekulativna, kompleksna i kontroverzna, a zadaće da panspermiju stave u kontekst popularne glazbe, zapravo njezine ekstremne rock i heavymetalne inačice, prihvatio se talijanski bend Nibiru iz Torina, snimivši i objavivši upravo album naslovljen "Panspermia", šesti u karijeri koja traje od 2015. godine. Na tom iznova epohalnom djelu, Nibiru kroz četiri skladbe ("Alkaest", "Aqua Solis", "Efflatus", "Kteis") na svoj način, studiozno i podalje od svake mainstream trivijalnosti, elaboriraju priču o "životnom sjemenu" iz bespuća svemira. Glazbeno pak, "Panspermia" je unutar psychedelic-sludge-drone-doom metalnih i noise-rock konstrukcija i destrukcija, na razmeđi totalne ekstravagancije i ekstremizma s jedne strane te kontemplativnog ambijentalnog ugođaja u trenutcima kad se na obzoru ukazuje "zora novog početka" nakon erupucije inicijalnog kaosa uključujući i onaj mentalni. Aposlutno jedan od najboljih soundtracka za promišljanje o životu (i smrti) u ovom kaotičnom korona vremenu.

ZA FANOVE: Ufomammut, Electric Wizard, Popol Vuh, Black Sabbath, Aristotel, Aleister Crowley, Kenneth Grant, Austin Osman Spare, Julius Evola, Henry Lin (astrofizičar), Philip K. Dick, Ursula K. Le Guin, Carl Sagan, Klaus Kinski....

Nikola Kučar
nibiruritual.com
Nibiru se od početka karijere bavi kompliciranim “alternativnim” temama uključujući dalekoistočni misticizam i okultni jezik enohijan zabilježen u istraživanjima Johna Deea i Edwarda Kelleya s kraja 16. stoljeća. Uostalom, svašta se može očekivati od benda koji se nazvao Nibiru prema hipotetskom, zagonetnom planetu, koji se navodno oko Sunca vrti tajnovitom putanjom.
Možda ste propustili...

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike