Regija
NASTUPALI OD BARCELONE DO SARAJEVA

Malim slavljem HKD Izvor obilježio je 26. rođendan
Objavljeno 28. srpnja, 2020.
DONJA MOTIČINA - Hrvatsko kulturno društvo Izvor iz Donje Motičine proslavilo je 26 godina uspješnog rada uz druženje, pjesmu i ples na ribnjacima Peršić, u Donjoj Motičini.Predsjednica društva Mira Bijuklić rekla je kako su ove godine zbog epidemije koronavirusa izostala brojna druženja, smotre i nastupi te su odlučili pozvati nekoliko prijateljskih KUD-ova kako bi obilježili rođendan. Pozivu su se odazvali HKUD Biseri Slavonije iz Beničanaca, KUD Đurđenovac te Udruga starih športova Slavonac Našice.

- Ove smo godine uspjeli održati Korizmenu smotru i proslavu Vinceva, a onda nas je zadesila korona. Trebali smo ići i na putovanje u Bugarsku, na međunarodnu smotru te na brojne druge smotre. Sve je to otkazano, a ovaj rođendan prilika je da se malo podružimo, zapjevamo i zaplešemo. Nadam se kako će se situacija popraviti te da ćemo neke planove u drugom dijelu godine moći izrealizirati, poput Jesenske noći i Božićnog koncerta - rekla je predsjednica Bijuklić.

Pedesetak članova HKD-a ponosni su promotori sela i nositelji tradicijske baštine svoga mjesta, a sudjelovali su na brojnim međunarodnim smotrama u Beču, Pragu, Rimu, Barceloni, Monte Carlu, Veneciji, Budimpešti, Sarajevu. HKD Izvor poznat je po brojnim aktivnostima, svake godine organizira smotru Motičino, moje drago selo, Motičku ljetnu noć, Korizmenu smotru i druge manifestacije.

Od ove godine HKD ima i novog voditelja, Miroslava Šarića iz Našica.

- Jako mi je drago što sam pozvan za voditelja. Želim s članovima izvoditi motičke pjesme, plesove i običaje koji se dosad nisu izvodili, i koji su već pomalo zaboravljeni te time upotpuniti dosadašnji repertoar društva - rekao je novi voditelj Šarić, kazujući kako svu inspiraciju za koreografije pronalazi u selu, sa starih snimki, fotografija i starih zapisa te ju želi prilagoditi i prezentirati na sceni.

Predsjednica Bijuklić naglasila je kako društvo ima jako dobru suradnju s ostalim udrugama u selu i potporu lokalnih vlasti Donje Motičine i načelnika Željka Kovačevića, koji svaki projekt prihvate, poprate i sponzoriraju te je zahvalila Općini, koja je i glavni sponzor društva. M. Kunac
Miroslav Šarić

voditelj HKD-a Izvor

Želim s članovima izvoditi motičke pjesme, plesove i običaje koji se dosad nisu izvodili i koji su već pomalo zaboravljeni te time upotpuniti dosadašnji repertoar društva
Najčitanije iz rubrike