Regija
GRADSKO VIJEĆE ĐAKOVA

Izbori za EU i mjesne odbore isti dan za veću izlaznost
Objavljeno 24. travnja, 2024.
Održavši izbore za EU i VMO-ove isti dan 2019., inače vrlo slabu izlaznost na potonje povećali smo dva i pol puta, kaže Mandarić
ĐAKOVO - Točno sat vremena trajala je preksinoćnja, 17. sjednica Gradskog vijeća u dvorani DVD-a Đakovo, a čiji je aktualni sat otvorila Ljiljana Pološki Jurjević, HNS, zapitavši kada će novouređena Ulica Petra Preradovića, a dio je to grada na tzv. Piškorevačkom brdu, dobiti zelenilo, čime će njezina sanacija biti u cijelosti završena. Grad će se, odgovara gradonačelnik Marin Mandarić, HDZ, javiti na Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kako bi za taj dio grada nabavio 60 stabala.

Zamjenik gradonačelnika Antun Galić, HDZ, upozorio je da je izvođač radova u Preradovićevoj, vinkovački Sokol, koji se na dio zelenila obvezao ugovorom, to krajem 2023. i početkom 2024. godine realizirao narudžbom.

Kreću u svibnju


- Kada će s pružanjem usluga krenuti program Zaželi? - pitao je HDZ-ov gradski vijećnik Marin Hrastović, na što je Mandarić odgovorio kako je Grad Đakovo za ovu, četvrtu fazu tog programa povukao maksimalnih 1,5 milijun eura i da će u njemu 40 zaposlenih žena raditi od početka svibnja, a pružat će usluge za 240 krajnjih korisnika. Program Zaželi sada traje mnogo duže nego u dosadašnjim fazama - 2,5 godine. Na pitanje Marka Brataljenovića, HDZ, kada će početi gradnja vrtića u prigradskim Selcima Đakovačkim, odgovorio je kako će Grad raspisati javnu nabavu za njegovu gradnju čim se ishodi građevinska dozvola. Mirjana Adrić, Za boje našega grada, podsjetila je da se izbor za najboljeg sportaša inače uvijek održavao poslije Nove godine, a da je ove godine tek u travnju, na što joj je Mandarić odgovorio kako je organizator toga izbora Zajednica športskih udruga grada Đakova.

Usvojen je prijedlog Odluke o raspisivanju izbora za članove vijeća mjesnih odbora (VMO) na području Đakova, koji će se održati 9. lipnja, kada su i izbori za EU parlament, a što je Mandarić pojasnio namjerom da se tako poveća izlaznost na izbore za VMO-ove jer da je ona prije bila oko 11 %, a 2019., kada su u Đakovu također isti dan bili izbori za EU i VMO-ove, povećana je na 28, 29 %. Dodao je i da se svjesno išlo u to da se aktualnim članovima VMO-ova malo produži mandat, u petoj godini. Pološki Jurjević izrazila je neslaganje da ti izbori budu na isti dan jer da im je različita tematika. Ocijenila je da dio VMO-ova nije aktivan, pohvalivši one VMO-ove, poglavito prigradske, koji su vrlo aktivni.

Prvi rebalans


- Može li Grad samoinicijativno produžiti taj mandat? - pitala je Adrić, na što Galić odgovara da izbore za VMO-ove raspisuje Gradsko vijeće na prijedlog gradonačelnika i da produžetak njihova mandata zakon dozvoljava te da su to 3. ili 4. izbori koji se raspisuju u 5. godini mandata.

S 10 glasova "za" i tri suzdržana Vijeće je usvojilo prijedlog Odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u Dječji vrtić Đakovo, kojem je osnivač Grad, a u slučaju da vrtić ne može upisati svu prijavljenu djecu. U prijedlogu je 10 načina ostvarivanja prednosti, a svaka je bodovana. Usvojen je i financijski plan i program ovogodišnjih, 58. Đakovačkih vezova, a koji će se održati od 21. lipnja do 7. srpnja. Zemlja partner im je Bugarska.

Usvojen je i prvi rebalans ovogodišnjeg gradskog proračuna, čime on s 33 milijuna ide na 33,5 milijuna eura. Predočavajući rebalans, gradonačelnik Mandarić je, uz ostalo, naveo i poziciju za 1122 stabla koja će Grad zasaditi po Đakovu i prigradskim naseljima, a toj je brojci, dodao je, pridodano i 60 stabala koja će biti zasađena u Preradovićevoj.

- U skladu je to s politikom EU-a, prema kojoj ona do 2030. godine planira sadnju tri milijarde sabala, rekao je Mandarić.

Suzana Župan
Mandarić: Prijave, ali nijedna optužnica
Aktualni sat zaključio je upit predsjednika GV-a Pave Cindrića, HDZ, o napisima u pojedinim medijima o gradonačelniku. “Neki mediji ispada da vas bolje znaju od vas samih i imputiraju vam neutemeljene kaznene prijave. Jer, da nisu neutemeljene, kako biste se inače kandidirali za Sabor?!” rekao je Cindrić. “Da, ne bih mogao biti na listi za Sabor da sam osuđivan ili da se protiv mene vodi kazneni postupak. Od 2017. na desetke je prijava i nijedna nije rezultirala podizanjem optužnice, što govori kako ja i Grad radimo”, kaže Mandarić. Dodaje da će od službi zatražiti da izvuku točan broj tih prijava.

Javna priznanja
Odlukom o dodjeli gradskih priznanja za 2024. Godišnja nagrada pripast će s. Svjetlani Paljušević, Enrihu Merdiću, FKK-u Đakovo, Povelja zahvalnosti RK-u Đakovo, KK-u Đakovo, KUD-u Šokadija Budrovci, obrtu Budrovac, Mažorettkinjama Sklada, Jozi Glavurdiću, Perici Marinoviću.

Grad Đakovo javit će se Fondu za zaštitu okoliša za nabavu 60 stabala za obnovljenu Preradovićevu ulicu

Možda ste propustili...

UZ DAN 3. GARDIJSKE BRIGADE "KUNE"

Dan otvorenih vrata u vojarni

JAVNI POZIV ZA UPIS KORISNIKA

Tko može koristiti “Slatino, zaželi”

Najčitanije iz rubrike