Dome slatki dome
KOJA JE VELIČINA KLIMATIZACIJSKOG UREĐAJA POTREBNA?

Optimalna temperatura, redovit servis
Objavljeno 18. lipnja, 2020.

Kapacitet uređaja određuje se na osnovi više parametara: veličina prostorije (oblik i namjena), položaj prostorije (broj sunčanih strana), veličina zastakljenih površina, broj električnih uređaja u prostoriji, postojeća toplinska izolacija prostorije (zgrade), broj osoba koje borave u prostoriji, položaj unutrašnje jedinice. Na temelju tih osnovnih parametara može se približno odrediti nužna jačina uređaja.

Kalkulator potrebne jačine uređaja možete naći na internetu, no najbolje je taj posao povjeriti stručnjaku.

Što je to split sustav? To je model klimatizacijskog uređaja koji se sastoji od dvaju zasebnih dijelova: unutrašnje i vanjske jedinice. Kod te vrste klime nema razmjene zraka s vanjskim (samo kruži unutrašnji rashlađeni zrak) i zato je prijeko potrebno često prozračivanje prostorije.

Što je inverter? Napredna tehnologija koja regulira brzinu rada kompresora, a samim tim i potrošnju električne energije - ekonomičniji rad. Inverter klimatizacijski uređaji mogu se koristiti i kad je temperatura u minusu, uglavnom do -15 Celzijevih stupnjeva.

Koja je optimalna zadana temperatura? Optimalna temperatura ovisi o vanjskoj temepraturi. Preporuka je da ljeti razlika u temperaturi ne bude veća od 6-7, makismalno 10, stupnjeva između vanjske i unutrašnje temperature, jer organizam može doživjeti šok. Zašto se iz unutrašnje jedinice povremeno čuje pucketanje? Mijenjanjem temperature kućišta dolazi do širenja ili skupljanja plastike, pa se to čuje kao pucketanje. Zašto je potreban godišnji servis? Svaki proizvođač savjetuje što češće čišćenje uređaja, čak se i jamstvo na uređaj uvjetuje godišnjim servisom ili produžava prilikom godišnjeg servisa. Savjet slijedi zbog dvaju bitnih čimbenika: prvi je čistoća zraka u prostoriji, a drugi čistoća uređaja, koja omogućuje nesmetan protok zraka i rad uređaja. Kvaliteta zraka kao najvažniji čimbenik korisniku koji boravi u prostoriji ovisi o kvaliteti i čistoći filtara u unutrašnjoj jedinici uređaja. Kada se govori o split sustavima, nema razmjene zraka s vanjskom jedinicom, pa ni vanjski zrak ne utječe na unutrašnji. Slijedi da je uzrok lošijoj kvaliteti zraka u prostoriji loše, ponekad i nikakvo, čišćenje filtara u unutrašnjoj jedinici. Na prljavim se filtrima u tom slučaju nagomilavaju i mikroorganizmi (bakterije). U ovisnosti o filtru, namjeni prostorije i broju pušača u njoj, neke je filtre potrebno čistiti tjedno, mjesečno, godišnje. Još više treba voditi računa ako korisnik ima alergije (na prašinu, kućne bakterije…), osjetljive sinuse… Vlažna, prljava i tamna mjesta unutar uređaja pogoduju razmnožavanju bakterija, plijesni i gljivica. J.Kn.
Ne čekati predugo
Svake je godine osim redovitog pranja filtara potrebno obaviti i servis, kada se kompletno očisti i dezinficira vanjska i unutrašnja jedinica. Tako se unutrašnja jedinica dezinficira (čisti) od prljavštine i mikroorganizama koji su prošli filtre unutrašnje jedinice i zadržali na izmjenjivaču. Za servise ne treba, kao što se to obično radi, čekati neugodan miris ili lošije hlađenje ili grijanje. Servis na vrijeme, uglavnom, obavi mali broj korisnika, najčešće zbog neznanja kakva je svrha i opasnost.
Možda ste propustili...

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

Najčitanije iz rubrike