Dome slatki dome
LIFESTYLE VANJSKA RASVJETA

Zanimljivi prijelazi svjetlosti u tamu u vrtu
Objavljeno 13. svibnja, 2020.
Važno je da solarnu svjetiljku postavite na takvo mjesto na kojemu će tijekom dana akumulirati najviše sunčeve svjetlosti

Ako je moguće, planirajte i instalirajte vanjsku rasvjetu još prije nego što oblikujete i uredite svoj vrt. Koliko ćete angažirati vati po kvadratnom metru vrtne površine, ovisi o vašoj želji, no treba imati na umu kako previše svjetiljki ne stvara pravi ugođaj.

Upravo su prijelazi svjetlosti u tamu ono što je zanimljivo. U svakom slučaju, planirajte rasvjetu tako da svjetiljke osvjetljavaju samo vaš vrt i ne smetaju susjedima.

Točke svjetlosti u vrtu, koje možete dočarati malim podnim reflektorima, dodatno naglašavaju istaknute crte i posebne oblike. Uz stepenice i vrtne staze postavite stajaće svjetiljke na stupovima koje ćete utaknuti u meko tlo na već određena mjesta. U tvrđem tlu prethodno iskopajte rupu kako klinasti završetak ne bi bio blokiran.

Solarne svjetiljke jednostavno utaknite u tlo bez potrebe za priključivanjem na električni kabel. Važno je da solarnu svjetiljku postavite na takvo mjesto na kojemu će tijekom dana akumulirati najviše sunčeve svjetlosti.

Posebno su jednostavni za instaliranje niskonaponski rasvjetni sustavi (24 volta). To znači da poseban transformator pretvara struju iz utičnice u slabu struju koja je neškodljiva, što je važno u slučaju da se strujni krug prekine zbog prodora vode, neke greške ili pomanjkanja.

Kada se približimo nekim vratima, ona se sama otvaraju i opet zatvaraju kao da su upravljana nevidljivom rukom. Tako s pomoću radarske tehnike može djelovati i svjetiljka. I dok pasivni infracrveni senzori reagiraju na toplinu tijela koja se pomiču, radarske svjetiljke zasvijetle već na pomak. Radarski senzor, skriven u unutrašnjosti svjetiljke, emitira elektromagnetske valove koji se odbijaju od predmeta koji se nalaze u okolici svjetiljke i tako stvaraju ehogram. Postoje specijalna rasvjetna tijela koja su izrađena baš za vanjsko osvjetljavanje, kao i posebne vrste žarulja koje će pružati jače svjetlo nego žarulje namijenjene za unutra.

Energetski učinkovite žarulje dat će drukčiji efekt koji možda neće biti u dobroj interakciji s običnim žaruljama - vani će se te stvari primijetiti. Sve to morate uzeti u obzir prije nego što krenete u kupnju.
Jasminka Knežević
Senzorska svjetla
Kod senzorskih svjetiljki infracrveni senzori po danu i po noći prepoznaju iznenadne promjene, a područje u kojemu reagiraju može se podešavati. Ugrađena sklopka za prepoznavanje svjetlosti omogućava da se zbog pomicanja u tami svjetiljka upali. Infracrveni senzori prepoznaju pokret samo onda kada je senzorska svjetiljka postavljena najviše na dva metra. Nasuprot neprestano aktivnim sustavima, ovako se štedi energija, a ondje gdje je to potrebno iz sigurnosnih razloga, možemo dobiti posebno veliku količinu svjetla. Kod vanjske rasvjete dovoljno je malo svjetla kako bi se dobro vidjelo.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana