Regija
U POVORCI 26. ĐAKOVAČKIH BUŠARA 50 SKUPINA S 2000 MASKI

Božićnice, “milicajci”,
avioni na nožni pogon...
Objavljeno 9. veljače, 2020.
U povorku se slila cijela pokladna Hrvatska, ali i skupine iz Slovenije i Mađarske
ĐAKOVO


Male hodajuće tuš-kabine, simpatične žirafe pjegavice, hodajuće vodene bojice, bebe, "pomfritići" u kartonskim čašicama, crni pauci, vesele kokice Popcorn, mali astronauti, gusari, morčići, impresivne snježne kraljice, čudnovati, "naopaki" svatovi, babe na biciklima, božićnice, policajke, ali i "milicajci" u "milicijskim kolima", šeik s čudnovatom devom, harlekini, pingvini... slili su se prekjučer u veliku, bučnu, šarenu, maskiranu pokladnu povorku 26. Đakovačkih bušara.


Središtem grada prolazila je, praćena tisućama Đakovčana i gostiju, puna dva sata, potvrđujući da su Bušari najveća pokladna manifestacija kontinentalne Hrvatske. U povorku se slila pokladna, karnevalska, fašnička, ma sva Hrvatska, ali i skupine iz Slovenije i Mađarske. Uz suvremene, bile su tu i tradicijske maske - bučni primorski zvončari, mohačke, petaračke i druge buše, vukojevački starcevi i drugi. Ukupno 50 skupina s više od 2000 sudionika pod maskama. U povorci sve generacije - od vrtićkih, predškolskih skupina, mladih, do starih. Nitko od njih nije štedio truda da sašije ludi kostim, preuredi rekvizite, pa i kakvo vozilo poput "milicijskog fiće" i dr., a skupina Prepuštovec na Bušare je stigla ne s alegorijskim kolima, nego - eskadrilom od tri zrakopolova, od kojih je bilo i onih na - nožni pogon. Za zvučne efekte pobrinuo im se - top... Našao se u veseloj povorci i traktor, bilo je tu i bumbara, bubamara, žabica, rajčica... Svatko se uoči korizme i nemrsa prerušio u ono što želi, puštajući mašti na volju i gledateljima na radost i smijeh.

Povorku su predvodili brojni jahači, đakovačke mažoretkinje i puhački orkestri iz Đakova i Osijeka, a uoči njezina polaska na balkonu zgrade gradske uprave gradonačelnik Marin Mandarić predao je ključeve grada bušarima, čime je u Đakovu zavladala Bušarska Republika. Primopredaja vlasti tekla je pod budnim okom, i uz popratnu riječ, meštra od poklada - izvjesnog Engleza, koji je u bušarsko Đakovo, savijena brka, donio duh aktualnog Brexita.


Suzana Župan
Gastrofest, Kobasicijada, pokladno jahanje
Organizatori - Grad Đakovo i gradska Turistička zajednica - priredili su dvodnevni program 26. Bušara, čiji je pokrovitelj bila Županija. Na korzu je, uz 50 izlagača, održan Gastrofest “Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu” i Kobasicijada s pedesetak proizvođača. Nakon prolaska pokladne povorke, u Gradskoj sportsko-nastavnoj dvorani održan je pokladni program za djecu i odrasle, uz izbor i dodjelu priznanja najboljim maskama. Jučer je održano pokladno jahanje u prigradskom Širokom Polju.
Možda ste propustili...

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike