Osijek
UNIKOM OSIJEK

“Unikomova zimska služba potpuno spremna za hladne dane i noći”
Objavljeno 23. siječnja, 2020.
“Unatoč niskim temperaturama i poledici, prometnice i nogostupi u Osijeku očišćeni su u rekordnom roku”

Održavanje prohodnosti javnih površina u uvjetima zimskih nepogoda u Osijeku je povjereno komunalnoj tvrtki Unikom. Njezino postupanje može se podijeliti u dva segmenta - održavanje gradskih prometnica te održavanje pješačkih i biciklističkih staza.

- Od ukupno 450 kilometara prometnica u našem gradu operativnim planom predviđeno je održavanje 180 kilometara. Za to nam je na raspolaganju 13 vozila opremljenih posipačima i ralicama. Ona tu kilometražu svladaju za tri-četiri sata i u tom vremenu potroše 30-ak tona soli - kazuje Vjeran Marijašević, voditelj komunikacija u Unikomu. Nakon tih operacija na terenu ostaje dežurna ekipa, koja, prema potrebi, dosoljava na određenim, najčešće frekventnijim, prometnim lokacijama. Ili djeluje ondje gdje eventualno dođe do zastoja.

Operativnim planom radova na održavanju pješačkih i biciklističkih staza propisano je postupanje u zimskom razdoblju.

No da ne bi bilo zabune, ovdje se govori o pješačkim površinama koje nisu uz stambene i poslovne prostore, dakle ne isključuje se obveza (su)vlasnika/korisnika stambenih i poslovnih prostora da očiste snijeg na javnim površinama ispred svojih kuća i prostora kojima se koriste.

Prioritet u čišćenju pješačkih površina ima 39 lokacija. Primjerice, Trg Ante Starčevića i Trg slobode, prostor ispred konkatedrale, ulazi u KBC, pješačka staza kod autobusnog kolodvora, dionica Europske avenije uz parkove na potezu od Vijenca I. Mažuranića do Hadrijanove, Gacka... Tu su i pješački nathodnici (i prilazi njima) u Gornjem i Donjem gradu te Stadionsko naselje preko južne obilaznice. Ti pravci moraju biti očišćeni u roku od 8 do 10 sati nakon početka padalina, i to u širini ralične daske na vozilu kojim se iziđe na treren.

U drugom krugu su pješačke površine naselja (Sjenjak, Tvrđa, svi "vijenci"); ulazi u Tvrđu; na Jugu II Umaška - staze uz cestu, ulaz u Kaštelansku te centar Juga; potom lijeva i desna strana do nadvožnjaka u Kralja Petra Svačića. Te dionice moraju biti očišćene 20 sati nakon početka padalina...

U trećoj skupini su pješačke površine poput promenade (s obje strane), pješački most i pješačke staze na Mostu dr. Franje Tuđmana, ali i Crkvena na potezu uz Donjogradsko groblje... Također, u ovoj su skupini sve biciklističke staze. Te dionice moraju biti očišćene u roku od 21 do 26 sati nakon početka padalina.

U četvrtu skupinu održavanja uključuju se sve ostale pješačke površine na području grada koje se održavaju u zimskim uvjetima u slučaju posebno iskazane potrebe, ali i sukladno s raspoloživim financijskim sredstvima prema nalogu nadzorne službe Grada Osijeka.

- Za održavanje svih tih prioritetnih površina Unikomu je na raspolaganju pet vozila s pripadajućom opremom. Za posipanje na svim tim pravcima uobičajena potrošnja soli je između 6 i 8 tona - zaključno će izvijestiti Marijašević. Naposljetku, iz Unikoma će reći kako za čišćenje pješačkih površina nije organizirano stalno dežurstvo, nego se radnici i mehanizacija okupljaju prema potrebi.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike