Dome slatki dome
KUĆNI LJUBIMCI

Vlaga i hladnoća oslabljuju obrambeni sustav organizma
Objavljeno 23. siječnja, 2020.

Zima nam donosi i neke probleme, primjerice, prehlade, viroze i gripu, koji ne zaobilaze ni naše kućne ljubimce.


Mačke često obolijevaju od virusnog rinotraheitisa, tj. upale gornjih dišnih puteva, popraćenog suzenjem očiju, upalama sinusa i grla, te životinje manje jedu, potištene su i imaju sve simptome bolesnog stanja. Obvezno je liječenje antibioticima da ne bi došlo do sekundarnih infekcija. Uz to su potrebne kapi za oči, što sve upućuje na posjet veterinaru. Postoji preventiva, tj. cjepivo protiv tri najčešće virusne bolesti mačaka - ono se preporučuje, ali nije obvezno. Dobro je držati se poslovice: Bolje spriječiti nego liječiti.

Cjepivo

Psi u ovo vrijeme najčešće "pokupe" virusni bronhitis, popraćen jakim kašljem, odbijanjem hrane i šetnje. Ako se ne započne pravodobno liječiti, može doći do kroničnog bronhitisa ili upale pluća. Protiv te bolesti postoji cjepivo, i to ujedno protiv pet najčešćih virusnih bolesti pasa. Cijepljenje se preporučuje jednom godišnje.


Uz opasnosti od virusa, na naše kućne ljubimce u ovo doba godine vreba još jedna opasnost – krpelji. U posljednje vrijeme imamo povećani broj životinja oboljelih od piroplazmoze (babezioze). Krpelji se hrane krvlju domaćina i pri tome unose uzročnika bolesti u krv, dolazi do raspadanja crvenih krvnih zrnaca, što se manifestira anemijom, povišenom tjelesnom temperaturom i pojavom krvi u mokraći. Životinja je apatična, odbija hranu i šetnju. Stanje je ozbiljno te treba odmah otići do veterinara po serum i popratnu terapiju, inače može doći do žutice i uginuća.


Kućne ljubimce koji borave u prirodi treba obvezno zaštiti od buha i krpelja aplikacijom ampulica, prskanjem sprejevima, stavljanjem ogrlica ili najnovijim preparatima u obliku tablete, koju psi vrlo rado pojedu. Prednost tablete je što pas može pokisnuti, ići u vodu a da se učinak tablete ne smanjuje. Nakon svega navedenog malo provjerite putovnice svojih kućnih ljubimaca i prema potrebi obavite preventivna zaštitna cijepljenja, tretirajte ih protiv buha, krpelja i crijevnih nametnika, a sve zbog zdravlja kućnog ljubimca.
Četkanje

Vlaga i hladnoća nisu sami po sebi uzrok bolesti, ali oslabljuju obrambeni sustav organizma i čine ga osjetljivim na razne bolesti. Kupate li psa zimi, pobrinite se da ga dobro osušite ručnikom ili sušilom na niskoj temperaturi. Nikada ne izvodite psa dok je imalo mokar. Održavajte dlaku u dobrom stanju. Dobro raščešljana i čista dlaka osigurava bolju izolaciju. Redovito četkanje ne samo što održava dlaku čistom nego i poboljšava cirkulaciju – što je posebno korisno za starije pse. Božikovina, imela i euforbija potencijalno su toksične. Držite ih na mjestima gdje ih pas ne može dosegnuti. Alkohol i čokolada opasni su za pse, čak i u malim količinama. Držite pića i slastice izvan dohvata psa. Prije izlaska pružite psu priliku da se u kući lagano razgiba. Nakon spavanja cirkulacija je usporena, pa mu omogućite da se prije šetnje potpuno razbudi. Putujete li automobilom, zagrijte ga prije nego stavite psa unutra. M. Domes Čamagajevac, dr. vet. med.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike