Regija
NAKON POŽARA U RADNIČKOM DOMU

Grad “razmišlja” o uklanjanju deponija
Objavljeno 17. siječnja, 2020.
U utorak su vatrogasci gasili zapaljeno smeće, a gradska vlast još uvijek traži rješenje dugogodišnjeg problema
VUKOVAR

U zgradi Radničkoga doma u vukovarskoj četvrti Borovo naselje u tri su dana izbila dva požara.

Prvi je građane uznemirio u nedjelju, kada su se društvenim mrežama počele širiti fotografije koje su ukazivale na dim koji je izbijao iz prizemlja devastiranog objekta, a potom je u utorak u večernjim satima planuo požar koji je zahtijevao intervenciju Javne vatrogasne postrojbe Vukovar. Vrijedni su vatrogasci odmah nakon dojave izašli na teren i brzo ugasili požar koji izbio u prizemlju zgrade, s tim da je gorjelo raslinje i raznovrsno smeće. Vijest o požaru je, dakako, uznemirila Vukovarce, no vjerojatno je svima bilo jasno kako je riječ o posljedici loših navika pojedinaca koji upravo taj objekt godinama koriste kao odlagalište otpada.

Na ovaj je problem Glas Slavonije više puta ukazivao, a polovinom 2018. godine gradonačelnik Ivan Penava izrazio je žaljenje što je oštećeni i ruinirani objekt dodatno doživio obezvrjeđivanje, kao i njegov okoliš, zbog lomljave stakala, iznošenja stvari koje su bile unutra i vađenjem šahta u neposrednoj okolici, čime je cijeli prostor postao opasan. Jedno je vrijeme objekt bio ograđen, no - ograda je ukradena, a unutrašnjost zgrade ponovno je postala idealno mjesto za divlji deponij.

Ministarstvo državne imovine darovalo je zgradu Radničkog doma Gradu Vukovaru, čime su stvoreni uvjeti za njegovu rekonstrukciju i prenamjenu. Partner na projektu im je Veleučilište Lavoslav Ružička, koje će nakon dovršetka obnove koristiti taj prostor za proširenje programa. Izvor financiranja je Intervencijski plan grada Vukovara, s tim da je ukupna vrijednost projekta procijenjena na 70 milijuna kuna, što znači da je riječ o kapitalnoj investiciji čijom će realizacijom Borovo naselje biti revitalizirano. Radovi bi trebali početi u ljeto, a cijeli posao okončan krajem sljedeće ili početkom 2022. godine.

Otvoreno je pitanje što učiniti do početka radova i kako taj prostor zaštititi i učiniti sigurnim za građane, posebice što nitko ne može reći sa sigurnošću što se sve nalazi u nabacanom smeću. Penava nam je jučer rekao kako razmišljaju o raščišćavanju objekta.

- Postavljanje ograde bi nas koštalo 26 tisuća kuna, ali pitanje je hoće li je opet netko odnijeti. Problem je nastao daleko prije nego što je zgrada prešla u naše vlasništvo. Od početka radova nas dijeli nekoliko mjeseci i sav će otpad morati biti uklonjen, međutim, ako to učinimo odmah, znajući loše navike nekih Vukovaraca, bojim se da bismo ubrzo opet došli na isto - naveo je Penava, dodajući kako će nastojati pronaći najučinkovitije rješenje.

Nezahvalno je sugerirati što bi bilo najbolje učiniti, međutim svima bi trebalo biti jasno da Vukovarci još uvijek pronalaze odbačeno oružje i eksplozivna sredstva diljem grada, pa bi, ako je nešto takvo bačeno u bilo koju devastiranu zgradu, sigurnost građana mogla biti ozbiljno ugrožena.

Dragana Korpoš
GRAĐANI NEZADOVOLJNI BRZINOM OBNOVE
Prilikom posljednjeg požara na teren je uz vatrogasce izišla i policija te utvrdila kako nije nastala znatnija materijalna šteta. Gorjelo je uglavnom odbačeno smeće, a vatrogasci su vatru brzo obuzdali. Stanovnici Borova naselja učestalo negoduju što ratne ruševine i devastirani i napušteni objekti nagrđuju izgled ove vukovarske četvrti te ističu kako bi obnova i saniranje porušenog trebali ići znatno brže te da do sada nije dovoljno učinjeno. Početak obnove ruiniranog Radničkog doma sigurno će biti jedan od koraka u dobrom smjeru.
Ivan Penava

gradonačelnik

Postavljanje ograde bi nas koštalo 26 tisuća kuna, a pitanje je hoće li je opet netko odnijeti. Ako odmah smeće očistimo, znajući loše navike nekih Vukovaraca, bojim se kako bismo ubrzo opet došli na isto
Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

Najčitanije iz rubrike