Regija
OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €
Objavljeno 18. travnja, 2024.
FERIČANCI - Vlasnici i posjednici neizgrađenih i zapuštenih građevinskih parcela te obiteljskih kuća s okućnicom, prema zakonu, obvezni su ih redovito uređivati i čistiti. Obvezni su to zbog zaštite vrijednosti zemljišta i sprječavanja požara, ali i komunalnog reda i kvalitete života. Osim što su opasne, zapuštene ili neuredne građevinske površine i okućnice nisu ni oku ugodne. Koliko god se mještani trudili urediti svoje površine i okućnice, velik je broj i onih koji to već godinama nisu učinili.

- Postoji nekoliko okućnica u Kolodvorskoj ulici u Feričancima, ali i u drugim naseljima na području naše općine, koje su ruglo i predstavljaju opasnost. Dvorišta su obrasla višegodišnjim korovom i niskim raslinjem te su postala legla zmija, štakora i drugih štetnika. Kao takve predstavljaju problem susjedima, ali i svim mještanima. Najproblematičnija je napuštena kuća u Ulici Petrovac u Feričancima - kaže načelnik Općine Feričanci Marko Knežević.

Općina Feričanci odlučila je stati na kraj nesavjesnim vlasnicima ili suvlasnicima nekretnina te će ih kažnjavati. Prije sankcioniranja upozorit će ih da svoje obveze moraju uredno i na vrijeme ispunjavati. Komunalni redar poslat će im obavijest, potom opomenu, a u slučaju nereagiranja, izreći novčanu kaznu. Sukladno novoj Odluci o komunalnom redu, koja je donesena krajem studenoga prošle godine, kazne se kreću od 300 do 1300 eura.

- Općina će koristiti i represivne mjere i kažnjavat ćemo sve one ljude koji se ogluše na izdanu opomenu da urede svoju zapuštenu okućnicu, čije stanje vizualno narušava ulicu i izgled naselja. Na udaru će posebno biti vlasnici ili suvlasnici napuštenih kuća o kojima ni na koji način ne vode brigu. No želio bih istaknuti kako nam nije cilj kažnjavati, već uvesti red u prostor i našu sredinu učinili ugodnom za život - poručuje načelnik.

Dodaje kako su velik problem nekretnine koje imaju više suvlasnika te njihovi narušeni međusobni odnosi, zbog čega ne izvršavaju suvlasničke ovlasti u održavanju. Također, problem je i financijska nedisciplina.

- Kao u većini naplate potraživanja Općine, problem nisu mještani koji imaju male prihode, već ljudi koji imaju pristojna primanja, a ne izvršavaju svoje financijske obveze - upozorava načelnik Marko Knežević.

Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Feričanci Ivan Matulić napominje kako u slučaju nemogućnosti naplate postoji zakonska procedura koja dozvoljava da se Općina upiše kao suvlasnik nekretnine.

Iz Općine Feričanci poručuju kako uskoro kreće najavljeno provođenje potrebnih aktivnosti, mjera i postupaka radi uspostave komunalnog reda. Komunalni redar postupat će na temelju zaprimljenih dojava mještana kao i neposrednim opažanjem prilikom redovitih obilazaka terena. Snježana Fridl
Ako se potraživanja ne mogu naplatiti, postoji mogućnost da se Općina upiše kao suvlasnik nekretnine

Možda ste propustili...

NAŠIČKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO

Poznati su dobitnici gradskih priznanja

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

OBILJEŽENE OBLJETNICE ROĐENJA VELIKANA

Cvijeće pred bistama Kršnjavoga i Bilinskog

Najčitanije iz rubrike