TvObzor
JAZ COLEMAN: MAGNA INVOCATIO...(SPINEFARM RECORDS)

Veliko prizivanje
Objavljeno 10. siječnja, 2020.
Novu 2020. godinu, na svoj je način čestitao i Jaz “Killing Joke” Coleman, sa simfonijskom izvedbom “Gnostičke mise”...

Sve je počelo kad je rock odrastao, u drugoj polovici 60-ih prošlog stoljeća, kad su narasle ambicije da se bude što veći, grandiozniji i pompozniji. U tom kontekstu, suradnja sa simfonijskim orkestrima prometnula se u poseban trend otakako su Deep Purple objavili LP “Concerto for Group and Orchestra”(1969), a za njima i Procol Harum album “In Concert with the Edmonton Symphony Orchestra” (1972).

Ostalo je, kaže otrcana fraza, povijest, koja se svako malo ponavlja pa smo u međuvremenu dobili gomilu sličnih izdanja počevši od “Emerson Lake and Palmer in Concert”(1977) preko “Live in Australia with the Melbourne Symphony Orchestra” Eltona Johna (1986) do suradnje Metallice i Simfonijskog orkestra San Francisca (tri puta!), a na toj je karti i Hrvatska, s koncertom Urbana & 4 i Zagrebačke filharmonije. Član takvog uglednog društva odavno je i Jaz Coleman, lider cijenjenog britanskog post-punk benda Killing Joke, koji se tijekom samostalne karijere, ali i u okvirima matične grupe, istaknuo nizom kvalitetnih suradnji sa simfonijskim orkestrima izvodeći takve projekte na pozornicama diljem svijeta. Ovom je pak prigodom svestrani Coleman krenuo put Rusije gdje je za svoju novu orkestraciju pridobio svjetski poznati St. Petersburg Philharmonic Orchestra, s kojima je snimio veličanstveno djelo “Magna Invocatio - A Gnostic Mass For Choir And Orchestra Inspired By The Sublime Music Of Killing Joke”. Radi se o 13 je skladbi “inspiriranih i sublimiranih”, kako sam naslov upućuje, iz pjesmovnih temelja Killing Jokea. Sve skupa, vrhunska izvedba nadnaravne emotivnosti i onostrane atmosfere, s referencama prema Alice Bailey, kultnoj teozofkinji i mističarki.

ZA FANOVE: Gustav Mahler, Johannes Brahms, Bedřich Smetana, P. I. Čajkovski, Claude Debussy, Jean Sibelius, Alice Bailey, Muse...

Piše: Darko JERKOVIĆ
killingjoke.co.uk
“Gnostička misa za zbor i orkestar...” koju predstavlja Colemen u suradnji s Filharmonijom iz St. Petersburga, od uvodne “Absolute Descent Of Light” do završne skladbe “Magna Invocatio (Gloria)” fascinira u tolikoj mjeri da me je slušajući takvo neoklasično djelo uhvatilo heretičko razmišljanje kako je možda vrijeme da odustanem od popularne glazbe i vratim se u prošlost, klasici.
Možda ste propustili...

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

HRT OD 1. SVIBNJA PRIKAZUJE DOKUMENTARNU SERIJU “KOLAŽI O LAŽI”

Kako stvoriti vjerodostojnu sliku stvarnosti?

Najčitanije iz rubrike