Osijek
TUŽNA OBLJETNICA U ERNESTINOVU

Bolno prisjećanje
na ratnu tragediju
Objavljeno 20. studenog, 2019.
Ernestinovčani su se s tugom prisjetili 20. studenoga 1991., ratne tragedije kada su nakon herojske obrane mjesta morali otići privremeno u progonstvo. Obljetnicu stradavanja mještana Ernestinova organizirao je ernestinovački ogranak Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata i Općina Ernestinovo, uz pokroviteljstvo Osječko-baranjske županije.

Stjepan Deže, tajnik UHDDR-a, kaže kako je proteklo 28 godina od tragedije pa su jučer tijekom prijepodneva obišli sva groblja na kojima su posljednja počivališta poginulih branitelja i civila i odali im počast. Nakon toga su u Parku skulptura, kod spomen-obilježja i mjestu masovne grobnice gdje su pronađena tijela ubijenih branitelja održana komemoracija, zapaljene svijeće i položeni vijenci za poginule za kojima bol ni nakon toliko godina nije minula.

Počast su odali obitelji, mještani, predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin, načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić, Antun Blažević, predsjednik KUBIS-a, predstavnici Hrvatske vojske, Zlatko Pakšec, načelnik Policijske postaje Čepin, načelnik Ernestinova susjedne Općine Antunovac Davor Tubanjski, predstavnici Udruge veterana vojne policije Osječko-baranjske županije, ravnatelj Osnovne škole Ernestinovo Damir Škrlec s nastavnicima...

Zvonko Milas, ratni zapovjednik obrane, prisjetio se kako su se posljednjeg dana obrane Ernestinova na branitelje okrenuli neprijatelji tukući po njima iz sveg mogućeg naoružanja. D. Pejić
MISA ZADUŠNICA U ERNESTINOVAČKOJ CRKVI
U sklopu jučerašnjeg programa obilježavanja ernestinovačkog spomendana održana je i prezentacija projekta “Umrežena sjećanja oslobođena iz zaborava”. “Održana je i sveta misa zadušnica u ernestinovačkoj crkvi za poginule i nestale branitelje i civile, a u Vatrogasnom je domu prezentirana knjiga “Oteti od zaborava 91 heroj Domovinskog rata” autorice Roberte Kljenak. Nakon toga održan je i prigodan domjenak i druženje branitelja i gostiju”, kaže Dušan Stazić, tajnik ernestinovačkog ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike