TvObzor
INTERVJU: LENA KOVAČEVIĆ

Uvijek sam se trudila slijediti svoj instinkt i birala ljude koje imam pokraj sebe
Objavljeno 6. rujna, 2019.
Voljela bih da moja djeca uzmu ono najbolje, a da budu svakako bolji od nas te da znaju koji su prioriteti u životu

Beogradska jazz-pjevačica Lena Kovačević smatra se jednom od najvažnijih glazbenica nove generacije. Nakon što je diplomirala na prestižnoj glazbenoj akademiji u Amsterdamu, izdala je tri albuma za domaće tržište. Njezin glazbeni stil odiše jedinstvenim spojem popa i jazz-glazbe. Album “Dobar dan za pjevanje” objavljen je 2009. godine, a zahvaljujući njemu našla se u jednoj od najpopularnijih emisija Prvi glas Srbije u ulozi žirija. Slijedi album “San” koji je bio proglašen najprodavanijim albumom u cijeloj regiji, te “Jazzeri”, koji je hommage Momčilu Bajagiću Bajagi.

Lena dolazi iz umjetničke obitelji, a njezin otac je Dušan Kovačević, najpoznatiji srbijanski dramski pisac, autor velikih filmskih i kazališnih hitova kao što su “Balkanski špijun”, “Maratonci trče počasni krug”, ”Ko to tamo peva”, “Profesionalac”.

Drugačija glazba
Godinama uspješno gradite glazbenu karijeru u drugačijem stilu od onoga na koji smo naviknuli na ovim prostorima. U vremenu kad je istinsko glazbeno stvaralaštvo u sjeni, koliko je teško ostati dosljedan smjeru koji ste odabrali?

- To ima svoje pozitivne i manje pozitivne strane. Sreća je raditi nešto što je neobično. To mi je omogućilo nastupati zaista mnogo, ali i uspješno surađivati s brojnim glazbenicima i kompanijama iz Srbije, iz susjedstva, ali i inozemstva. S druge strane, s raspadom bivše države, svi mi koji se bavimo glazbom danas, a posebno nečim drugačijim, nosimo teret smanjenog područja na kojem direktno možemo raditi, tako da je to povezivanje između glazbenika i zemalja od velikog značaja za sve umjetnike.

Vaš otac Dušan poznati je pisac, scenarist i akademik. Kako je bilo odrastati uz takav autoritet?

- Divno i doista blagoslovljeno. Prije svega, zato što je on uvijek bio dobar i posvećen otac, i zato što smo se brat, mama i ja uvijek osjećali voljeno. To je ono što je jedino nama kao obitelji važno, a naravno tu su profesionalni uspjesi i činjenica da smo još kao djeca upoznali neke izuzetne ljude koji su veliki i važan dio naših života, kao recimo Bora Todorović, moj kum.

S obzirom na to da, kako se kaže, jabuka ne pada daleko od stabla, što ste vi naslijedili od svog oca? Je li vas on usmjeravao na glazbenom putu?

- Pretpostavljam da je ta ljubav prema jazzu ili glazbi iz filmova Woodyja Allena došla do mene preko te linije. Mama je uvijek više voljela Beatlese, a tata Franka Sinatru, a ja ih zaista podjednako volim i razumijem, naslušala sam se mnogo glazbe od ranog djetinjstva.

Neraskidive niti
Koji vam je najbolji savjet dao otac?

- Ni jedan onako da me je stavio u fotelju i rekao: Slušaj, evo savjeta... Odrastala sam s njima, pa je to niz savjeta i rečenica i teško mi je izdvojiti jedan. Satkano je u nama sve što smo čuli.

Majka ste dvojice sinova. Kako ih odgajate? Prenosite li na njih ono što su vaši roditelji prenijeli na vas?

- Sigurno. Vjerujem u ono “čini drugome ono što želiš da tebi čine”, tako da su sve te niti za mene neraskidive i važne. Voljela bih da moja djeca uzmu ono najbolje, a da budu svakako bolji od nas. Da znaju koji su prioriteti u životu i ne budu zavarani onim što im se nudi kao normativ, a to je veliki materijalizam u kojem živimo. Voljela bih da čeznu za dubljim stvarima u životu. Tu je obitelj na prvom mjestu.

Kakvi su vaši dječaci, što ih zanima u ovim godinama?

- Oni imaju sedam i četiri godine, mlađi je pod utjecajem starijeg, pa ga sve zanima što on radi. Sada su sve više vezani jedan uz drugog i uistinu je to vrsta čarolije koju znaju roditelji, a koja se ne može lako opisati.

S obzirom na majčinske i poslovne obveze, nađete li vremena za sebe?

- Trudim se uvijek izdvojiti pola sata kako bih nešto pročitala, zapisala, ili jednostavno prošetam.

Želje i ambicije
Što je potrebno da jedna žena blista poput vas?

- Znate kako, trudila sam se uvijek slijediti svoj instinkt, raditi ono što volim i birala ljude koje u svom životu sada imam pokraj sebe. Zaista ih volim i zahvalna sam Bogu što imam mogućnost da se u ova vremena, koja su puna kompromisa, bavim onim što volim, na način koji volim. Imam još mnogo želja i ambicija, ali zaista mi je važan način na koji nešto radim.

U čemu još uživate?

- Plivanje je moja velika strast i to je nešto za što se trudim da tijekom tjedna uvijek imam vremena, to je moja vrsta treninga. Definitivno je tu i slastičarnica Gelato Freddo u Beogradu, koju smo suprug i ja zajedno otvorili. Originalni recepti i namirnice koje stižu s juga Italije nešto su što je osvojilo prvo nas, a zatim i ljude koji nam dolaze.

Kako se rodila ideja za to? Zašto baš talijanske slastice?

- Mnogo smo putovali Italijom i zaljubljena sam odavno u njenu estetiku, okuse, činjenicu da su obitelj i svi običaji u vezi s obitelji toliko važni u Italiji. Posve spontano dogodilo se da smo krenuli u tom smjeru, a sad mi se čini kao da se oduvijek bavimo time i kao da nas je, zapravo, čekala cijela ova priča. Ušli smo potpuno spremno u nju i iako ništa nismo znali, to su one odluke koje mogu promijeniti život, a da u vrijeme kad ih donosite niste toga svjesni. Tako se rodio naš kutak Italije u Beogradu, a sve posjetitelje čekamo s radošću.

Razgovarao: Adrian ANDREJEK
LJUBAV, STRAST I HUMOR
Osam godina ste u braku. Što je recept za sretan brak?- Vjerujem da oni koji su zajedno, poput mojih roditelja, više od 45 godina, zaista to mogu i smiju reći, a ja danas samo znam da je potrebna velika i iskrena ljubav, zajednička zanimanja i strast te dobar humor.
Vjerujem u ono “čini drugome ono što želiš da tebi čine”, tako da su sve te niti za mene neraskidive i važne.
Možda ste propustili...

MOSES BOYD: DARK MATTER (EXODUS)

Jazz na plesnom podiju

NAKON VELIKE TRAGEDIJE ZDRAVKO ŠKENDER VRAĆA SE NA SCENU

Glazba me vodi na neka ljepša mjesta

FESTIVAL PICNIC GALACTIC NA PARKIRALIŠTU ZRAČNE LUKE “FRANJO TUĐMAN”

Kawasaki 3p za kraj svibnja sprema veliki drive-in koncert

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CATE BLANCHETT

Dvostruka oskarovka koja je u glumi završila slučajno

2

INTERVJU: TIN OSTREŠ /PSIHOMODO POP, T.O./

Puštam stvari da idu svojim tokom, nema forsiranja

3

NAKON VELIKE TRAGEDIJE ZDRAVKO ŠKENDER VRAĆA SE NA SCENU

Glazba me vodi na neka ljepša mjesta