Magazin
TJEDNI OSVRT

HDZ izričito protiv prljave predsjedničke kampanje
Objavljeno 24. kolovoza, 2019.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dugo je odolijevala s odgovorom hoće li po drugi mandat na Pantovčaku, a onda joj se u Kninu ipak omaknulo te je neformalno potvrdila da hoće. Prilično nespretno isto je učinila i u intervju ultradesnom Hrvatskom tjedniku, što joj je dio javnosti, ali i HDZ-a zamjerio.

Konačno, zna se da će službeno u kampanju od 8. rujna, na dan Male Gospe. Stoga je i HDZ sastavio tim za predsjednicu, i to prilično ozbiljan kako joj se ne bi potkradale pogreške prije svega oko nepotrebnog i po mnogima iritantnog desničarenja te jeftinog populizma, za što si je prostor ionako već zauzeo protukandidat joj Miroslav Škoro.

Cilj je izbjeći borbu za isto biračko tijelo, ono na krajnjoj desnici koje je Grabar-Kitarović ionako već izgubila. Izborni stožer posložen je od ljudi koji nisu u predsjedničinu užem timu, a vodit će ga osječko-baranjski župan Ivan Anušić, koji je progovorivši o izbornom programu u startu isključio primjerice rasprave o ustašama i partizanima koje ionako “narodu ne donose ništa dobro.” Tu je još 30-ak njezinih najbližih suradnika zaduženih za kreiranje strategije, marketing, medije i odnose s javnošću.

Ako se budu držali zacrtanog, kampanja bi trebala biti afirmativna, a o glavnim adutima Anušić kaže: “Bit ćemo okrenuti isključivo budućnosti, gospodarskom i demografskom razvoju Hrvatske, jačanju zemlje, kako u EU-u tako i u svijetu, te jačanju Hrvatske unutar njezinih granica.” Također se doznaje da predsjedničinu kampanju neće diktirati protukandidati jer tu bi se moglo naići na prilično sklizak teren jalovih rasprava. Uz to, izvori bliski predsjednici kažu da se ne boje moguće prljave kampanje koju je najavljivao i bivši predsjedničin savjetnik Vladimir Šeks jer, kažu, nema ničega što bi je moglo kompromitirati.

No od prljave kampanje i u stoljetnim demokracijama teško je pobjeći. Uvod u nju dogodio se već ovoga tjedna kada su Škorini pomagači prema pisanju Nacionala zaprijetili predsjednici s 200 njezinih privatnih e-mailova bivšem joj savjetniku za unutarnju politiku Mati Radeljiću. Štoviše, najavljena je i mogućnost Radeljićevih memoara s Pantovčaka, a što je on sve skupa demantirao. Ipak, ne u cilju obrane Grabar-Kitarović, ali već u startu cijela ta kvaziafera postaje prozirna. Jer navodno se u jednom od mailova predsjednica propituje je li Titovu bistu trebala ukloniti iz Ureda predsjednice, a u drugom se pak govori kako srpski je predsjednik Aleksandar Vučić tražio od predsjednice da ne koristi termin “velikosrpska agresija”. Rekli bismo ništa ni o čemu i ništa novoga.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike