Regija
ATRAKTIVNA DOGAĐANJA

Vaterpolo u žitu i Odojka na pijesku na bazenima
Objavljeno 12. kolovoza, 2019.
Turnir je osvojila ekipa Ječmeni borci iz Osijeka pobijedivši Oštri Gang
BELIŠĆE

Za dašak osvježenja u vrelim ljetnim večerima u kolovozu za sve one koji umjesto Jadrana radije biraju ostanak u Slavoniji i provod na belišćanskom bazenu, posljednjih se godina svojski brine Udruga Karašicka Republika koja organizira brojna zanimljiva događanja.

I eurogolovi
Neki od njih održani su upravo proteklog vikenda i dokazali su da je riječ o manifestacijama koji sadržajno istinski obogaćuju ne samo ljetno razdoblje, nego i kompletnu turističku ponudu ovoga dijela Slavonije, a riječ je o Vaterpolu u žitu i Odojci na pijesku.

Kako doznajemo od inicijatora i pokretača ovih događanja, Mislava Matišića iz Karašicke Republike, u Belišću je u petak održan sedmi po redu amaterski turnir Vaterpolo u žitu koji je prvi put bio međunarodnog karaktera. Malo amaterskih turnira u vaterpolu može se pohvaliti sa sedam godina tradicije. Još kada isti turnir smjestite u ravnu Slavoniju, onda vam mnogi tek neće povjerovati. Udruga Karašicka Republika i ove se godine potrudila da najbolje lokalne ekipe pokažu što su naučili u novoj godini.

- Vidi se veliki napredak od kada smo počeli organizirati turnir. Kada se sjetim prvih godina kada dio igrača nije mogao doplivati do ruba bazena, a sada već padaju i eurogolovi dostojni druge lige - kaže Mislav Matišić, organizator turnira.

Na samom turniru ove godine nastupilo je šest ekipa, od čega je polovina bilo iz Belišća i Valpova, dvije iz Osijeka, dok je najveća atrakcija bila ekipa "Republika di Boka" s igračima koji su napravili čak 600 kilometara do Belišća kako bi prvi put umjesto svog klasičnog morskog, zaigrali i isprobali vaterpolo u žitu.

- Nije nam bio problem doći iz Boke Kotorske zaigrati ovaj jedinstveni turnir, a nadasve smo oduševljeni organizacijom i gostoprimstvom domaćina koji su nam pružili priliku da budemo dio ove manifestacije. Srce nam je zatitralo kada su nam na bazenu pustili melodiju Kola bokeljske mornice! Nikada nismo bili u Slavoniji i jedva čekamo da nas organizator provede baranjskim vinogradima i podrumima - izjavio je na turniru član ekipe "Republika di Boka", Romeo Lukšić iz Tivta.

Uskoro Bistrigin
Kao i prethodnih godina na ovom turniru, igralo se na skraćenom terenu prilagođenom slavonskim plivačima, 2 puta 4 minute, 6+1 igrač, a organizator je otvorenom ostavio i opciju da se igra i u ekipama 5+1 igrač zbog deficita dobrih plivača. Ipak, nakon vrlo zanimljive i energične borbe i utakmica na kojima je publika svojski bodrila svoje favorite, turnir je osvojila ekipa "Ječmeni borci" iz Osijeka pobijedivši domaću ekipu "Oštri Gang" iz Belišća 5-2. Zanimljivo je podsjetiti kako je "Oštri Gang" jedina ekipa koja je neporažena došla do finala, jer je pobijedila i "Ječmene borce" i "Vaterpolsku nadrealističku lobotomiju u grupnoj fazi". Treće mjesto osvojila je ekipa "Dječaka" iz Osijeka pobijedivši "Republiku di Boku". Najboljim igračem proglašen je Fran Kovačić, dok je najbolji golman bio Marko Bušić. Ove godine suci iz Vaterpolo kluba Osijek ipak nisu igrali, ali su zato pojedini igrači imali zabranu pucanja. Za dobar provod i zabavljanje publike bili su zaduženi poznati karašički DJ-evi MariManda i MariSol.

Osim turnira Vaterpolo u žitu, na bazenu Belišće u subotu je održan i treći po redu turnir "Odojka na pijesku" – turnir u odbojci na pijesku. Na njemu je nastupilo 11 ekipa, a najboljom se pokazala kombinacija Burjan-Rajković-Jakovac ispred kombinacije Galo-Sabadi-Volmut te Pavičić-Pavičić-Vuković. Organizator Matko Mužević, u povodu treće godine održavanja novog sportskog događaja u Belišću, ponosno ističe kako se na turniru nikada nije igrala kvalitetnija odbojka, zbog čega su podjednako bili zadovoljni i publika i igrači.

Mislav Matišić naglašava da su organizaciju ovogodišnjeg turnira pomogli Bazen Belišće, Turistička zajednica grada Belišća, Hrvatski vaterpolski savez, Savjet mladih grada Belišća te Osječko-baranjska županija, ali i dodaje kako se od ove godine vaterpolo na belišćanskom bazenu igra svakog četvrtka uvečer, zahvaljujući čemu se svake godine mogu očekivati sve bolje i uigranije ekipe.

Udruga Karašicka Republika nastavlja svoje aktivnosti organizacijom 3. Bistrigina – Prvenstva Panonije u piciginu, koje će se održati u subotu, 17. kolovoza, na Bistrinačkoj plaži.

Lidija Aničić
600
600

kilometara prevalila je ekipa Republika di Boka iz Boke Kotorske kako bi nastupila na Vaterpolu u žitu
Počelo 2013.
Najveće zasluge zbog činjenice što je Vaterpolo u žitu Belišće postalo i svojevrsni centar amaterskog vaterpola u Slavoniji imaju Mislav Matišić, Sven Simov i Kristijan Pavić Barba. Vaterpolsku žitnu priču iskreirali su sasvim slučajno još 2013. godine, želeći obogatiti ljetnu ponudu svoga grada. U priču se uključio i Mislavov otac Branko Matišić, Vaterpolo klub Osijek, ugostitelj Pavić, a uz Grad Belišće i udruge te Hrvatski vaterpolo savez.
Najčitanije iz rubrike