Dome slatki dome
ZIDNE OBLOGE

Od fototapeta do raznih materijala
Objavljeno 25. srpnja, 2019.
Raspon materijala i tema koje se pojavljuju na zidovima je vrlo raznolik

Interijer je kompleksna cjelina u kojoj svaki dio – podna, zidna i stropna površina, rasvjeta i namještaj, sudjeluju jednakovrijedno u stvaranju konačnog ugođaja. No, kako bi prostor dobio pravu vrijednost, potrebno je stvoriti pravilne omjere u naglascima pojedinih dijelova i zona. Na taj način on postaje harmoničan, a ne kaotičan.

Tema zidne obloge može nametnuti temu uređenja prostora, pa je važno i namještaj uklopiti u željenu priču o interijeru.

Odabir
Dekorativne zidne obloge mogu se pojaviti u svim prostorijama doma. Ako ste u dnevnom boravku odabrali jednu vrstu zidne obloge, primjerice od prirodnih materijala, u spavaćoj ili dječjoj sobi možete odabrati sasvim drugačiju – od umjetnih materijala, fototapetu, itd. Odabir vrste dekorativnih zidnih obloga ne treba vas sputavati ako ih odabirete za različite, odvojene prostore, no ako se radi o povezanom prostoru dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje, morate biti vrlo pažljivi.

Naglašavanje dvaju zidova u istom, povezanom prostoru, najlakše je izvesti istom vrstom dekorativne obloge, no oni hrabriji poigrat će se različitim vrstama. Ovakve kombinacije mogu biti vrlo efektne, ali samo ako imate istančan ukus pri odabiru, ili sve prepustite stručnim osobama za uređenje interijera. U protivnom, cijela priča oko uređenja interijera može biti prenaglašena i opterećena velikim brojem različitih elemenata.

Prirodno
Za sve one koji vole prirodne materijale poput drva, kamena ili opeke, a nemaju ih prilike staviti na svoje zidove, iz praktičnih ili financijskih razloga, trendovi su postavili rješenje: fototapete s realističnim prikazom ovih materijala. Iako će se istinski zaljubljenici prirode i trajnih vrijednosti pomalo šokirati ovakvim rješenjima, odmah ćemo naglasiti: ne posežite za ovakvim fototapetama u kućama i vikendicama na moru, planini, ili bilo gdje u prirodi, jer će konačni efekt izgledati vrlo loše. Uz ovakve fototapete odaberite moderan, praktičan, minimalistički namještaj, ne kombinirajte namještaj od punog drva ili prirodnih furnira, jer on ipak pripada uz pravi kameni, drveni ili zid od opeke.

Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh
Dizajn
zidne površine
Dominantne u prostoru
Trendovi su naglasak stavili na dekoraciju zidnih površina, koje su svojom vertikalnom pozicijom i površinom koju zauzimaju vrlo dominantne u prostoru. Ako odlučite slijediti ovaj trend, podne i stropne površine podredite njihovom uređenju, kako stilski, (uklapanjem ili kontrastom), tako i koloristički.