Osijek
DJELATNICI UNIKOMA OVIH DANA PRIKUPLJAJU GLOMAZNI OTPAD

Besplatan odvoz krupnog otpada do dva kubična metra
Objavljeno 24. srpnja, 2019.

Sudeći po hrpama glomaznog otpada koje posljednjih dana primjećujemo na više lokacija u gradu, brojni su građani godišnji odmor odlučili iskoristiti za veliko ljetno pospremanje. Ipak, neki od njih to čine, a da prethodno nisu obavijestili Unikom, zbog čega otpad na ulici stoji i po nekoliko dana.

Osim što takva praksa stvara ružnu sliku, podložna je i novčanim sankcijama. Zaista nema potrebe prljati javne površine, jer Unikom svim korisnicima svojih usluga jednom godišnje nudi besplatan odvoz glomaznog otpada. Kako bi se izbjegle neugodne situacije, a grad ostao čist na zadovoljstvo svih njegovih stanovnika, potrebno je samo pozvati na besplatan broj telefona i dogovoriti detalje s Unikomovim djelatnicima.

"Glomazni otpad prikuplja se jednom godišnje na lokaciji korisnika usluge pozivom na besplatni infotelefon 0800 200 025 pri čemu se ta usluga ne naplaćuje. Korisnik javne usluge glomazni otpad odlaže ispred vlastitog stambenog objekta. Količina odloženog glomaznog otpada ograničena je na dva kubična metra. Zabranjeno je odlaganje glomaznog otpada u spremnik za odlaganje miješanog komunalnog otpada. Glomazni otpad je svaki predmet koji je zbog zapremnine i/ili mase neprikladno prikupljati u sklopu usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada", stoji na internetskim stranicama Unikoma.

Ako netko i dalje ima nejasnoća oko toga što se sve ubraja u glomazni otpad, tu je i detaljno pojašnjenje. Glomaznim se otpadom, dakle, smatra kupaonička oprema (kada, umivaonik, WC školjka i bide), stvari za djecu (krevet, stolica, hodalica za dijete, veće igračke, dječja kolica, autosjedalica za dijete), podne obloge (tepih, laminat, linoleum i slično), namještaj (ormar, stolovi, računalo, stolac, klupa, barska stolica, fotelja, naslonjač, krevet, tabure, madrac, nadmadrac, podnica kreveta, okvir za sliku većih dimenzija), kuhinjska oprema (kuhinjski elementi, sudoper, radna površina), vrtna oprema (vrtni namještaj, vrtni alat, strojevi za vrt poput tački, kosilice i slično, posude, postolja, nosači...).

Za odvoz građevinskog i ostalog otpada građanima na raspolaganju stoje i Unikomovi kontejneri. Cijena za najmanji, zapremnine 1,5 kubičnih metara, iznosi 92 kune, kontejner zapremnine pet kubičnih metara stoji 306, a onaj od sedam kubičnih metara 429 kuna. Po nešto nižim cijenama u kontejnere je moguće deponirati i biorazgradivi otpad, a onima koji se žele riješiti građeviskog i inertnog otpada vlastitim prijevozom na raspolaganju je reciklažno dvorište u Sarvašu, i to po cijeni od 45 kuna po toni za beton, cigle, crijep, keramiku, drvo, staklo i plastiku, 180 kuna po toni za izolacijski materijal i miješani građevinski otpad i otpad od rušenja objekata. Građevinski otpad količine do 200 kilograma građani mogu odložiti bez naknade dva puta godišnje (svakih šest mjeseci) na reciklažnom dvorištu u sklopu odlagališta Lončarica Velika.

Ivan Alilović
U ŽUTU KANTU UBACILI TELEVIZOR
Koliko su neki građani neinformirani ili jednostavno ne mare za pravilno rezvrstavanje otpada, što je u ovom slučaju vjerojatnije, svjedoči i fotografija koju je na društvenoj mreži objavio Unikom, a na kojoj se pokraj zelenih i plave kante za miješani otpad, odnosno papir, nalazila i žuta kanta za plastični otpad u koju je netko, vjerovali ili ne, ubacio televizor.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike