Magazin
TAJNI SVE VIŠE

Egipatske piramide otporne na moderne tehnologije
Objavljeno 20. srpnja, 2019.

S piramidama nikad dosadno. O bosanskim iz Visokog pisali smo u prošlom broju, dok se u ovome spominjemo onih svjetski najpoznatijih, egipatskih, potaknuti aktualnom viješću iz Dahšura, kraljevske nekropole na zapadnoj obali Nila, oko 40 km južno od Kaira, lokacije znane prema velikim istraživanjima posljednjih godina.

Dakle, Egipat je prošle subote (13.7.) otvorio "Savijenu" piramidu sagrađenu za faraona Snofrua, visoku 101 metar, koja se nalazi južno od Kaira i predstavlja prekretnicu u razvoju gradnje piramida. Turisti će se od sada uspinjati uskim tunelom dugačkim 79 metara iz povišenog ulaza na sjevernoj strani piramide kako bi pristupili dvjema prostorijama koje se nalaze duboko u građevini staroj 4600 godina. Također će moći pristupiti 18 metara visokoj "pomoćnoj" piramidi, koja je možda bila namijenjena Snofruovoj ženi Heteferesi, otvorenoj prvi put nakon iskapanja 1956. godine. "Savijena" piramida jedna je od dvije piramide sagrađene za osnivača Četvrte dinastije, faraona Snofrua u Dašhuru, na južnom kraju nekropole u Memfisu koja počinje kod Gize.

Vlasti žele promovirati turizam u Dahšuru. Taj lokalitet sred pustinje privlači samo malobrojne turiste, iako u njemu nema gužvi kao u Gizi. Arheolozi su, nakon što su otvorili piramidu, predstavili drevne mumije, maske, alate i sarkofage pronađene tijekom iskapanja koja su počela nedaleko od piramida u Dahšuru prošle godine te će se radovi na iskapanju nastaviti.

TRAJNA ZNATIŽELJA
Premda postoji više od 80 tisuća piramida diljem svijeta i te se misteriozne strukture pojavljuju u različitim oblicima, sve vode do jedne civilizacije - one u Egiptu. Najnovija teorija o piramidama koju je predstavila dr. sc. Carmen Boulter sugerira da su Egipćani širili svoje znanje o gradnji piramida diljem svijeta. "Mislim da je postojala neka vrsta svjetskog napora u gradnji piramida, tijekom razdoblja više od deset tisuća godina, jer nisu sve jednakog stila, a neke su manje ili više moderne", kaže Boulter te dodaje: "Piramide su smještene oko Zemljinih mističnih izvora moći, poznatih kao ‘zmajeve linije‘".

U originalu ley lines, odnose se na mrežu linija za koje neki smatraju da su nositelji pozitivne energije, a nerijetko su njima povezana mjesta od povijesne ili geografske važnosti, kao što su vjerska središta i hramovi. "Mislim da su kameni krugovi (poglavito u Irskoj) postavljeni nakon katastrofe koja je zadesila Atlantidu, a predstavljaju različite grupe zvijezda. Zapanjujuće je kad to promatrate, jer postoje mjesta koja izgledaju poput džungle iz zraka, ali kada siđete, zapravo možete vidjeti strukture ispod vegetacije", zaključuje Boulter.

Procjenjuje se da je Velika piramida Khufu - najviša od tri piramide u Gizi, sagrađena od čak 2,3 milijuna kamenih blokova. Piramida je služila kao posljednje počivalište egipatskog faraona Khufua, odnosno Keopsa. Dvije piramide s lijeve i desne strane manje su piramide - Khafre i Menkaure. Tri monolita zajedno tvore takozvani "Giza piramidalni kompleks" Četvrte dinastije vladara drevnog Egipta.

KOD PIRAMIDA
U Netflixovu bizarnom dokumentarcu "Kod piramida" (The Pyramid Code), istraživači i teoretičari zavjere razmatraju mogućnost da su egipatske piramide sagrađene s naprednom, visokom tehnologijom. Tvrde da postoji dokazna građa koju svi mogu vidjeti i razmotriti.

Općenito se smatra da je Velika piramida u Gizi jedno od najčudesnijih dostignuća čovječanstva. Čudo je tim veće ako se zna da su te građevine podizane u tehnološki vrlo ograničenoj situaciji i bez poznavanja kotača. No, je li tome baš tako? Možda i nije, jer, reći će teoretičari urota, indoktrinirani smo u vjerovanje da u antici nije bilo napredne tehnologije. To se tvrdi i u Netflixovom dokumentarcu: "Sve dok mislimo da ljudi iz antičkog doba nisu bili u mogućnosti koristiti visoku tehnologiju, nećemo ni tragati za njom, a ipak, dokazna građa nalazi nam se pred očima", rekla je dr. Boutler, koja, pazi sad, uopće nije egiptolog, ali se voli kititi autoritetom doktora znanosti i baviti se piramidama više od svega.

Navodnu dokaznu građu u prilog naprednoj tehnologiji i znanju neki vide u tome što piramida u Gizi ima četiri konkavne strane čiji su centri napravljeni s nevjerojatnom preciznošću, tako da ta piramida zapravo posjeduje osam strana.

MISTERIJA ORIONA
Od svih tajni piramida, uključujući one konkretne, tehničke i tehnološke naravi (gradnja, kameni blokovi, struktura...), najviše pozornosti izaziva i dalje njihova svrha, zašto su i zbog čega uopće građene, i to takvog izgleda, položaja i veličine da i danas fasciniraju. Zapravo su piramide sagrađene da bi ispunile više funkcija, uključujući i onu vezanu uz astronomiju. Drugim riječima, možda nisu važni matematički odnosi piramida prema Zemlji, nego odnosi piramida prema zvijezdama. Više činjenica otkrilo se u odnosu između piramida u Gizi i Orionovog pojasa.

"Zvijezde na Orionovom pojasu poredane su duž dijagonale u smjeru jugozapada u odnosu na os Mliječne staze, a piramide su poredane duž dijagonale u jugozapadnom smjeru u odnosu na os Nila. Ako pozornije pogledate u bistroj noći možete vidjeti kako je najmanja od tri zvijezde, ona na vrhu, a koji Arapi zovu Mintaka, blago pomaknuta u odnosu na istok glavne dijagonale formirane od druge dvije. Ovaj uzorak prebačen je na Zemlju gdje smo vidjeli da je Menkaurova piramida odmaknuta u točno tom omjeru od istoka glavne dijagonale koju formiraju Khaferova i Velika piramida. Prilično je očito da su ovi spomenici posloženi prema jedinstvenom položaju te tri zvijezde. Ono što su učinili u Gizi gradnja je Orionovog pojasa na Zemlji", komentira Robert Bauval, autor niza filmskih dokumentaraca, potaknut kultnom knjigom "Otisci bogova" Grahama Hancocka iz 1995. godine.

Danas su istraživači u mogućnosti koristiti napredne računalne programe koji profesionalno ucrtavaju promjene u odstupanjima svih zvijezda vidljivih na nebu, u bilo kojem dijelu svijeta i u bilo kojem trenutku. Kako su Egipćani bili sposobni učiniti isto to, navodno bez ikakvih instrumenata kakve imamo danas, doista je intrigantno pitanje za sada bez pravog odgovora, osim niza teorija. Istraživanje je pokazalo da su piramide u Gizi povezane u svim epohama s Orionovim pojasom, osim jedne.

"U 10 450 god. prije Krista, i samo tada, primijetili smo da položaj piramida na Zemlji pruža savršen odraz položaja zvijezda na nebu. Pri tome mislim da je to savršeni i besprijekorni prikaz koji ne može biti slučajan, jer cijeli aranžman ispravno prikazuje dva vrlo neobična nebeska događaja koji su se dogodili samo u to vrijeme", kaže Robert Bauval, i dodaje:

"Ta konfiguracija iz 10 450. godine prije Krista, a koju vidimo u Gizi, precizna je i izgleda kao da je neki veliki i vješt arhitekt odlučio pokazati veliku kartu koristeći mješavinu prirodnih i umjetnih značajki. Koristio je put meridijana doline Nila kako bi prikazao Mliječni put onako kako je tada izgledao. Sagradio je tri piramide koje predstavljaju tri zvijezde, upravo kako su tada izgledale. Postavio je tri piramide u točno taj položaj u dolini Nila. To je vrlo pametan, vrlo ambiciozan i vrlo točan način kako obilježiti tu epohu. Mogli bismo reći da je ‘zamrznuo‘ određeni datum u arhitekturi", zaključuje Robert Bauval svoj komentar.

Priredio: Darko JERKOVIĆ
Mramor, kamen i Sunce
Predstavljamo neke zanimljive činjenice o piramidama koje možda već znate, a ako ne, vrijeme je da se upoznate s njim: 1. Tri piramide u Gizi (Keopsova, Kefrenova i Mikerinova) najpoznatije su egipatske piramide, no na području Egipta nalazi se još više od 140 piramida. 2. Najstarija egipatska piramida sagrađena je prije 4600 godina u Saqqari, za faraona Netjerikheta, poznatijeg kao Djoser. 3. Sve do gradnje Lincoln katedrale u Engleskoj, 1311. godine, Keopsova piramida držala je rekord najviše građevine koju je napravio čovjek - taj rekord održao se čak 3871 godinu. 4. Procjenjuje se kako je za gradnju jedne piramide bilo potrebno oko 100.000 radnika. Usprkos popularnom vjerovanju na gradnji piramida nisu radili robovi nego plaćeni radnici. 5. Dok se stručnjaci slažu s tezom da su piramide sagrađene od velikih kamenih blokova isklesanih bakrenim alatom, tehnika kojom su prenošeni i postavljani i danas ostaje predmet nagađanja. 6. Nakon završetka razdoblja piramida u drevnom Egiptu, procvat gradnje takvih građevina počeo je na području današnjeg Sudana. 7. Bilo je pokušaja da se unište piramide u Gizi u 12. stoljeću, a za to je bio odgovoran kurdski vladar Al-Aziz. Ipak je odustao od svoje ideje nakon što je procijenjeno da bi taj posao potrošio preveliku količinu novca i vremena. Ipak, Menkaurina piramida je oštećena i nosi trajan ožiljak. 8. Piramide su izvorno zaštićene kamenjem izrađenim od visokopoliranog bijelog mramora. Mramor je reflektirao svjetlost Sunca, zbog čega su piramide blještale poput dragulja, a pretpostavlja se da su se vidjele s planina u Izraelu. 9. Usprkos golemoj vrućini u pustinji, temperatura u njima je stalna - oko 20 Celzijevih stupnjeva. 10. Iako se često povezuju s hijeroglifima, oni nisu pronađeni u unutrašnjosti Velike piramide u Gizi. (D.J./www.elitetravel.hr)
Možda ste propustili...

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

IRAN I IZRAEL: SMRTNI NEPRIJATELJI

Eskalacija rata u sjeni

Najčitanije iz rubrike