Regija
BISER KRAJOBRAZNE ARHITEKTURE

Valpovački perivoj dobiva rasvjetu za 588.444 kuna
Objavljeno 26. lipnja, 2019.
VALPOVO - Kako je nedavno i službeno potvrđeno na službenim gradskim stranicama, Valpovu je odobren projekt rasvjete u perivoju. Ukupna investicija iznosi 588.444 kuna, a projekt je financiran sa 150.000 kuna sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja iz Programa održivog razvoja lokalne zajednice, dok će ostatak od 433.444,85 kuna Grad pokriti vlastitim sredstvima. Ugovor za taj projekt s resornim ministarstvom potpisao je gradonačelnik Matko Šutalo."Ovdje je riječ o prvoj fazi osvjetljenja parka u potezu od mosta kod Osnovne škole Matije Petra Katančića do Dječjeg vrtića odnosno do oba izlaza prema Reljkovićevoj ulici. Projekt je pripremio Upravni odjel za gospodarstvo i društvene djelatnosti u suradnji s gradonačelnikom Šutalom i Valpovačkim poduzetničkim centrom", poručili su iz Grada o projektu, koji će nakon završetka realizacije zasigurno za posjetitelje biti dostupniji i u večernjim i noćnim satima s obzirom na to da je upravo perivoj, uz koji se nalazi i dvorac Prandau-Normann, jedan od najposjećenijih lokaliteta u Valpovu i Valpovštini koji postaje sve privlačniji i turistima.

Valja podsjetiti i na podatak da se valpovački perivoj ubraja među najljepše parkove ne samo u Slavoniji i Baranji nego i u Hrvatskoj, za što je dobio i brojne nagrade i priznanja, a proteže se na približno 25 hektara zemljišta. Valpovčani, koji su istinski vezani uz ovaj svoj zeleni dragulj, pojašnjavaju da perivoj ulazi u samu jezgru gradskog tkiva i čini pluća i srce Valpova. Njegova povijest prema pisanim podacima seže u same početke 19. stoljeća, kada je nastala čelna zgrada dvorca i kada su u valpovački perivoj počele stizati rijetke hortikulturne vrste iz gotovo svih dijelova svijeta koje su pomno sađene i održavane. Međutim, zub vremena i razdoblje nakon Drugog svjetskog rata učinili su da je dobar dio rijetkih biljnih vrsta nepovratno uništen ili nestao – što nebrigom i neznanjem, što namjernom devastacijom. Prava i konkretna skrb za perivoj i njegove biljne vrste počela je tek prije pola stoljeća zaslugom i angažmanom poznatog Valpovčanina, pok. Ivana Fuderera–Hanzike, po kojemu je zbog njegova predanog rada na ozelenjavanju i uređenju svoga grada i oživljavanju perivoja nazvana i jedna valpovačka ulica.

Jedan od prvih velikih projekata obnove perivoja izrađen je 1991. godine i njime je bio obuhvaćen samo prvi dio perivoja, od dvorca do Jadice. S obzirom na to da u njemu danas postoji oko 40 vrsta raslinja, a arhitektura je u baroknom stilu, u sklopu njegove obnove tada su bile uklonjene sve vrste koje su bile naknadno posađene i perivoj je konačno bio vraćen u prvobitno stanje.

Uz novu veliku obnovu perivoja koja tek treba uslijediti, projekt osvjetljenja, koji će se realizirati u fazama, u mnogome bi trebao pridonijeti popularizaciji tog pravog bisera slavonske krajobrazne arhitekture.

Lidija Aničić
Među najljepšim perivojima u Hrvatskoj
Valpovački se perivoj ubraja među najljepše ne samo u Slavoniji i Baranji nego i u Hrvatskoj. Njegova povijest seže u početke 19. stoljeća, kada je nastala čelna zgrada dvorca i kada su u perivoj počele stizati rijetke hortikulturne vrste iz gotovo svih dijelova svijeta. Zbog nebrige i neznanja tijekom godina mnoge su nestale, a danas je u perivoju 40-ak vrsta raslinja.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike