Regija
U NEKOLIKO REČENICA MNOGO POGREŠAKA

Gramatika im nije jača strana
Objavljeno 23. lipnja, 2019.
VUKOVAR - Vukovarsko-srijemska organizacija SDP-a u petak se oglasila priopćenjem za medije, vezano uz invaziju komaraca na istoku Hrvatske. Pozdravljaju odluku Vlade RH da na zahtjev Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije izdvoji pet milijuna kuna za tretiranja letećih napasnika, ali i istodobno pitaju zašto pomoć nisu zatražili Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija kad i na tom području ima najezde komaraca. Kratko priopćenje SDP-a potpisuje županijski čelnik te stranke, Željko Sabo, poslano je e-mailom na adrese više redakcija, a na kraju je, očito kao osoba koja ga je poslala, navedena Ljiljana Bečvardi, tajnica županijskog SDP-a.

Kako su se Vukovarci i građani okolnih mjesta danima suočavali s invazijom komaraca koja im je otežala život i zatvorila ih u kuće, s obzirom na to da je svaka aktivnost na otvorenom bila, najblaže rečeno, otežana zbog "susreta" s rojevima komaraca, sadržaj priopćenja nije sporan. Ono što bode oči, međutim, nekoliko je pravopisnih pogrešaka u tome uistinu kratkom priopćenju, koje su, bar ako potpisnik želi ostaviti iole ozbiljan dojam, nedopustive. Naime, već u prvoj rečenici spominju se "Osiječani" i "Osiječko-Baranjska županija" - niti se zna kako se zovu stanovnici najvećeg slavonskog grada, niti, po tome, bivši vukovarski gradonačelnik ne zna kako mu se zove susjedna županije. Nešto se kasnije koristi i izraz "nikakova odluka".

Pitali smo Sabu da nam prokomentira priopćenje na kojemu stoji njegov potpis. On ga, tvrdi, nije niti vidio. "Zašto me to pitate? Ima li velikih pogrešaka? Pisala ga je jedna osoba. Bio sam odsutan, pa sam telefonom rekao natuknice što treba napisati", rekao nam je Sabo, ne precizirajući tko je autor priopćenja.

Bez namjere da tražimo dlaku u jajetu i upozoravamo na svaki propust, ovdje su se ipak dogodili ozbiljni propusti. Treba, također, reći kako je ovo priopćenje samo jedno iz niza različitih dopisa, poziva, obavijesti i reagiranja koja nam svakodnevno pristižu, a čiji autori imaju problema s osnovama hrvatske gramatike. Novinarima je često dio posla ispravljati tuđe pogreške, pa se propusti autora nakon objave u novinama ne vide. Željko Sabo vjerojatno uistinu nije sam pisao ovo priopćenje, no nije, čini se, niti pročitao ono što u konačnici potpisuje i tako doveo u nezgodan položaj i sebe, pa i svoju stranku. Isto vrijedi i za sve ostale koji šalju slične dopise, a sve se to može izbjeći uz minimalan trud; dovoljno je bilo da priopćenje prije slanja pročita netko tko pozna osnove hrvatskog pravopisa. D.Korpoš
Možda ste propustili...

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike