Regija
NA NATJECANJU U KVALITETI VINA OCIJENJEN JE 41 UZORAK

Vinona: Najbolji proizvođači
vina Marijan Resler, Zvonko
Katavić i Zoran Tomljanović
Objavljeno 18. travnja, 2024.
NAŠICE



Već osamnaest godina Udruga voćara i vinogradara Našice uspješno organizira sada već afirmirano i svake godine itekako očekivano natjecanje u kvaliteti vina pod nazivom Vinona.

Ocjenjuju se bijela, rose i crna vina. Također, ocjenjuju se neplemenita vina i našička Udruga voćara i vinogradara po tome je jedinstvena.

Ove je godine ocijenjen je 41 uzorak vina. Dodijeljeno je osam zlatnih, 19 srebrnih, devet brončanih medalja i tri priznanja, dok su dva uzorka neocijenjena.

Ovogodišnji je ukupni pobjednik Marijan Resler s vinom frankovka, a koji je pobijedio i u kategoriji bijelih vina s graševinom. Pobjednik u kategoriji rose vina je Zvonko Katavić s frankovkom rose, a u kategoriji crnih vina Zoran Tomljanović s cuvee crno. U kategoriji neplemenitih vina pobjednička je noja bijela Marijana Baričevića.

Nagrade najboljim vinarima uručili su predsjednik Udruge voćara i vinogradara Našice Darko Cerovski, potpredsjednik Vijeća Mjesnog odbora Našice Marijan Tepeš i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije Romeo Jukić.

Predsjednik Udruge voćara i vinogradara Darko Cerovski istaknuo je kako je na ocjenjivanje pristiglo manje uzoraka jer je berbena godina bila loša.

- Iako je broj uzoraka bio mali, jer su neki vinari imali manju berbu ili lošiju kvalitetu vina te se nisu odlučili prijavljivati, kvalitetu ocijenjenih uzoraka možemo ocijeniti kao zadovoljavajuću. Komisija koja je ocjenjivala vina istaknula je njihovu iznimnu kvalitetu, što se i vidi po broju zlatnih i srebrnih medalja, dok su priznanja dodijeljena u izuzetno malom broju slučajeva - rekao je Cerovski.

Uoči tradicionalne dodjele nagrada vinarima održana je izvještajna skupština našičke Udruge voćara i vinogradara. Uz razna edukativna predavanja i radionice rezidbe, Udruga je organizirala posjet međunarodnim poljoprivrednim sajmovima u Sloveniji, Rumunjskoj i Bugarskoj. Također, sudjelovala je u gradskim manifestacijama Večer vina u Perivoju Pejačević te festivalu Dani slavonske šume. Članovi su sudjelovali i na ocjenjivanjima rakije šljivovice u Vinkovcima te ocjenjivanju vina u Oriovcu.

Planom rada za 2024. godinu predviđena su stručna predavanja i radionice na otvorenom, obilježavanja značajnih datuma za udrugu, edukacijska natjecanja, posjet sajmovima te sudjelovanje na manifestacijama u gradu.

S. Fridl
Možda ste propustili...

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

PRVA NA PODRUČJU VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Zvjezdarnica u Drenovcima

DANI FRANKOFONIJE U SŠ MARKA MARULIĆA

Upoznali francuski film, osmislili strip

Najčitanije iz rubrike