Regija
POTPISAN VRIJEDAN UGOVOR

Država darovala Gradu
nekretninu za Agro Vukovar
Objavljeno 21. svibnja, 2019.
Budući centar ponudit će sve segmente finalizacije poljoprivrednih proizvoda
VUKOVAR



Ministar državne imovine Goran Marić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava potpisali su ugovor kojim Republika Hrvatska, kao vlasnik, daruje Gradu Vukovaru nekretninu za realizaciju projekta Poljoprivredno-prehrambenog centra Agro Vukovar.


- Naš je Odjel za gospodarstvo dijagnosticirao akutni problem s kojim se suočavaju naši gospodarstvenici, a to je da nemaju dovoljno snage samostalno nadograditi odnosno dodati vrijednost svojim proizvodima. Jednako tako, do sada nisu bile dovoljno prisutne zadruge preko kojih bi to bilo moguće, pa je Grad naručio projekt koji nosi radni naziv Agro Vukovar - rekao je Penava. Pojasnio je kako bi budući centar trebao nuditi sve segmente u finalizaciji poljoprivrednih proizvoda - pranje, rezanje, čišćenje, sortiranje, pasterizaciju, pakiranje, skladištenje i duboko zamrzavanje, pa čak u jednom segmentu i plasteničku proizvodnju. Za ostvarenje toga projekta trebala im je adekvatna parcela, što su potpisivanjem ugovora riješili, a Penava je izrazio zahvalnost i ministru Mariću i cijeloj Vladi RH.


- Nadam se kako ćemo vrlo brzo naći potrebne izvore financiranja u EU fondovima te realizirati projekt na zadovoljstvo svih stanovnika Vukovara, ali i okolice - poručio je Penava.


Riječ je o parceli površine 52 tisuće četvornih metara koja se nalazi na Sajmištu, gdje je smješten niz gospodarskih subjekata.


Penava je istaknuo kako se problem prijenosa vlasništva često podcjenjuje, pogotovo što je uglavnom riječ o dugotrajno zamrznutim stanjima, a nakon što se nekretnine predaju u vlasništvo jedinica lokalne samouprave, one ih stavljaju u funkciju, što je smisao cijelog procesa.


Nakon potpisivanje ugovora ministar Marić je izjavio kako je riječ o sedmom ugovoru kojim se nekretnine u vlasništvu države prenose u vlasništvo Grada Vukovara, čija je ukupna vrijednost veća od 113 milijuna kuna.


- Najmanje je bitno što se mijenja titular vlasništva. Važnije je što su nakon 30 godina riješeni imovinsko-pravni odnosi kako bi moglo doći do potpisivanja ugovora te što se stječu uvjeti kako bi se imovina stavila u funkciju. Poljoprivreda je najvažnija za revitalizaciju života, što je Vukovaru potrebno, jer znači novi projekt, nove investicije, zapošljavanja i obnovu života - rekao je Marić.
Najavio je i realizaciju drugih projekata koji bi trebali pridonijeti zaustavljanju odlaska stanovnika, posebice mladih ljudi, s istoka Hrvatske.


Dragana Korpoš
parcela
NA SAJMIŠTU, POVRŠINE 52.000 "KVADRATA"
Marić: Rezultati potvrđuju učinkovitost
Ministar Marić je naglasio kako je samo jedan potpisani ugovor u Vukovaru veće vrijednosti nego što je, u tom smislu, učinjeno za 28 godina, prije nego što je došao na čelo Ministarstva državne imovine.

"Nakon ovoga idem u Osijek, gdje ćemo potpisati 12 ugovora. O učinkovitosti prethodnika najbolje govori podatak kako je pet slavonskih županija imalo četiri ugovora o zakupu u 28 godina. Ovo je ministarstvo u godinu i pol do dvije ukupno donijelo više od tri tisuće odluka, aktivirali smo nekretnina vrijednosti veće od 2,5 milijarde kuna, prenijeli smo nekretnine u vlasništvo jedinica lokalne samouprave vrijednosti iznad 1,2 milijarde kuna te osigurali investicije od 6,5 milijardi kuna", naglasio je Marić.
Možda ste propustili...

NA STADIONU VINKOVAČKOG HNK CIBALIA ODRŽAN DAN SPORTA

Osnovci se natjecali u trčanju na šezdeset metara i graničaru

Najčitanije iz rubrike