Regija
PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu
Objavljeno 15. travnja, 2024.
Glavno igralište spremno u rujnu. Prijedlog je da stadionom upravlja Zajednica športskih udruga
BELI MANASTIR



Izgradnja novog Gradskog stadiona posljednja je nedovršena kapitalna investicija u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda.

Njegova gradnja, koja je obuhvatila i rušenje starih drvenih tribina, počela je u srpnju 2021. godine. Od prve lopate do danas prošlo je nešto manje od tri godine, a kako sada stvari stoje, prva bi se lopta tamo mogla zakotrljati za - dvadesetak dana. Doduše, riječ je o pomoćnom igralištu, ali će i na taj način stadion konačno zaživjeti. Posljednju provjeru umjetnog travnjaka na pomoćnom igralištu obavila je neovisna tvrtka koja radi za FIFA-u, što je jedan od posljednjih koraka za dobivanje licence, odnosno uporabne dozvole.

- Prema informacijama koje imamo, licencu bi trebali dobiti za otprilike dva tjedna. Prije toga na Gradskom je vijeću da donese odluku o upravljanju i korištenju Gradskog stadiona. Prijedlog je da upravitelj bude Zajednica športskih udruga Grada Belog Manastira, jer Zakon o sportu propisuje da se upravljanje javnom sportskom građevinom može ugovorom povjeriti sportskoj udruzi, savezu, zajednici, ustanovi… registriranima za upravljanje sportskom građevinom - kaže Goran Hes, zamjenik gradonačelnika Belog Manastira, dodajući kako je predloženo da se stadionom koristi mjesni klub, trenutačno uvjerljivo prvoplasirani na ljestvici I. ŽNL, Baranja-Belje.

Podsjetimo, radove na gradnji pomoćnog nogometnog igrališta izvodila je zajednica ponuditelja Concordia Consluting i Lumeg-in iz Zagreba. U njega je uloženo 376.985,44 eura, a s 50.000 gradnju je sufinancirala Osječko-baranjska županija. Nabavljene su i 15-ak tisuća eura vrijedne zaštitne mreže (donacija SNV-a), koje će biti postavljene iza golova. Što se glavnog igrališta tiče, Hes ističe kako bi ono moglo biti gotovo tijekom rujna.

- Spremno će biti možda i ranije, ali važno je da je izgrađen sustav za navodnjavanja koji je već u funkciji - kaže.

Za prve korisnike spremni su i prostori ispod glavnih tribina, a riječ je o svlačionicama za igrače i suce, prostorijama za ambulantu, doping-kontrolu i delegata, recepciji, prostorima za akreditacije i redare, potom uredskim i klupskim prostorija u kojima je izvršena priprema za ugostiteljski objekt. Također, na južnom dijelu pomoćnog igrališta izgrađeni su teniski tereni.

Ivica Getto
Krov nad tribinom gotovo upola lakši
“Bolna točka’’ krov je iznad tribina. On je bio sastavni dio projekta, ali je u njega trebalo biti ugrađeno 100 tona čelika. Taj je materijal, u vrijeme izrade projekta, bio znatno jeftiniji, a krajem prošle godine kilogram čelika stajao je približno pet eura. ‘’Konačna verzija krova iznad tribina planirana je tako da se njegova težina smanji za približno 45 tona, što će biti znatno jeftinije’’, objašnjava Hes. Podsjetimo, cijeli se kompleks novog Gradskog stadiona proteže na približno pet hektara zemljišta. Definirane su dvije zone, od čega jedna za nogometne utakmice, a druga za javnost, uz niz sadržaja koji bi trebali zadovoljiti potrebe rekreativaca. Glavno je igralište dimenzija 105 x 68 m, a na tribini je 600 mjesta za sjedenje.

Možda ste propustili...

NA DEPONIJU U ŽUPANJI U 2023.

Stara ciglana: odložene su 17.704 tone otpada

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike