Regija
’’POBUNA’’ VLASNIKA ZELENOOTOČKIH KUĆA ZA ODMOR

Prijepor izazvale cijene parcela dvostruko veće od procijenjenih
Objavljeno 9. svibnja, 2024.
Na peticiju koja je pokrenuta zbog dvostruko većih cijena potpis je stavilo 227 osoba
BATINA



Prava ‘‘revolucija‘‘ događa se na poznatom baranjskom izletištu, Zelenom otoku na Dunavu kod Batine. Sve je počelo nakon što je Općina Draž odlučila izmjeriti čestice koje se nalaze u okolici tamošnjih objekata (kuća za odmor), a kojima se njihovi vlasnici godinama koriste za terase, zidane roštilje…

Nakon parcelizacije vještaci su procijenili njihove vrijednosti, a Općina pozvala vlasnike objekata da ih kupe, uz pravo prvootkupa. No prijepor je izazvala cijena četvornog metra novih parcela koja je dvostruko veća od procijenjene. U ovisnosti o tome kako je parcela ‘‘odrezana‘‘, odnosno položaja objekata, odlukom Vijeća cijene su navodno veće za više od 2000 eura. Nezadovoljni odlukom Općinskog vijeća Općine Draž kojom je udvostručena, procjenom vještaka utvrđena vrijednost građevinskog zemljišta, vlasnici i korisnici tamošnjih kuća pokrenuli su peticiju, na koju je ‘‘paraf‘‘ stavilo 227 osoba.

- Iskazujemo svoje nezadovoljstvo odlukom donesenom 23. travnja 2024. godine na 29. sjednici Općinskog vijeća Općine Draž, kojom je, između ostalog, određena vrijednost građevinskog zemljišta po četvornom metru na Zelenom otoku u Batini. Unatoč činjenici da smo, kao vlasnici i korisnici, dugi niz godina jedini koristili i uživali novoosnovane čestice koje nam pripadaju, i to bez ikakve intervencije ili pomoći Općine Draž, ona donosi odluku kojom vrijednost, utvrđenu procjenom ovlaštenog sudskog vještaka (i prije ocjene procjeniteljskog vijeća Osječko-baranjske županije), povisuje za 100 %, te nam kao takve nudi na otkup, a čemu se u cijelosti protivimo - obrazlažu Zelenootočani svoje nezadovoljstvo.

Ističu kako su u posljednjih 50 godina vlastitim radom i doprinosom izgradili Zeleni otok kao turističko područje, brinuli se o njemu, ulagali u svoje nekretnine i okoliš, razvijali, održavali te formirali vikendaško i turističko naselje. Bili su, dodaju, prisiljeni samostalno rušiti drveće koje je uništavalo imovinu i ugrožavalo živote, financirali su strojeve za zaprašivanje komaraca, te sami obavljali tretiranje diljem naselja. Prisjećaju se i održavanja zelenih površina o svom trošku, kao i sanacije odnosno pranja cesta nakon poplava koje su prouzročile veliku štetu.

- Isto tako, iskopali smo kanal i u njega položili cijev s nepovratnim ventilom kako bismo nakon poplava regulirali istjecanje vode iz poplavne depresije koja se proteže u drugom redu kuća za odmor, od igrališta do južnog kraja otoka. Sve se to događalo bez ikakve pomoći ili intervencije Općine Draž - tvrde. No, nastavljaju, Općina nije propustila prigodu naplati im porez, bez obzira na odredbe Zakona o lokalnim porezima koje kažu kako se on ne naplaćuje u slučaju nepogoda, u ovom slučaju nekoliko poplava koje su se dogodile između 2001. i 2024. godine. Podsjećaju i kako su tijekom legalizacije plaćali višestruko skuplju komunalnu naknadu u odnosu prema ostalim baranjskim jedinicama lokalne samouprave, uključujući i Općinu Draž. Na temelju svega Zelenootočani su postavili nekoliko zahtjeva navedenih u peticiji. Osim usklađenja vrijednosti novoosnovanih čestica s iznosima utvrđenim procjembenim elaboratom, traže priznavanje izvanknjižnog vlasništva onim vlasnicima koji su ga stekli protekom vremena, te izdavanje tabularne isprave kojom će se upisati kao knjižni vlasnici novoosnovanih čestica. Nadalje, traže priznavanje služnosti puta te uzimanje u obzir svih troškova i ulaganja koje su vlasnici činili u odnosu prema novoosnovanim česticama ali i činjenici da se one nalaze na poplavnom području. Nisu zaboravili ni na Zakon o prostornom uređenju, primjenom kojega bi im trebao biti osiguran put do javne ceste. Za komentar teksta peticije zamolili smo nadležne u Općini Draž.

- Općinsko vijeće Općine Draž na svojoj 29. sjednici, održanoj 23. travnja 2024. godine, donijelo je Odluku o određivanju cijene građevinskog zemljišta po četvornom metru na Zelenom otoku u Batini. S obzirom na suspenzivni karakter Odluke, ona će se početi primjenjivati nakon što se ispune zakonske pretpostavke te ostali Zakonom propisani uvjeti - ističe Eva Balatinac, predsjednica Općinskog vijeća Općine Draž. Vlasnici zelenootočkih vikendica tvrde kako su zauzeli jasan stav u odnosu prema spornoj odluci, te kako će, u slučaju neispunjenja njihovih zahtjeva, biti prisiljeni tražiti sudsku zaštitu.

Ivica Getto
Eva Balatinac predsjednica Općinskog vijeća

’’Općinsko vijeće donijelo je Odluku o određivanju cijene građevinskog zemljišta po četvornom metru na Zelenom otoku. S obzirom na suspenzivni karakter Odluke, ona će se početi primjenjivati nakon što se ispune zakonske pretpostavke.’’

Možda ste propustili...

OPĆINA FERIČANCI PROSLAVILA SVOJ DAN I BLAGDAN DUHOVA

Priznanja Zvonku Brkiću i Antunu Šipošu

VRIJEDNI I KREATIVNI ĐURĐENOVAČKI SREDNJOŠKOLCI

Izradili ekostazu i barske stolice

SUFINANCIRAJU SE TURISTIČKI PROJEKTI

Za pomoć privatnom sektoru 132.000 eura

Najčitanije iz rubrike