Regija
CIJENE STANOVA I RAST PLAĆA

Za kvadrat stana treba dati dvije prosječne plaće
Objavljeno 9. svibnja, 2024.
Prosječna plaća lani je iznosila 1143 eura, a četvorni metar stana u novogradnji 2326 eura
VUKOVAR



Na nedavnom je sastanku Strukovne grupe graditeljstva Županijske komore Vukovar pod nazivom "Migracije stanovništva i demografija", između ostaloga, prezentirano i kretanje prosječnih cijena nekretnina, koje je uspoređeno s rastom prosječnih plaća u Hrvatskoj.

Neki su zaključci da će cijene nekretnina i dalje, uz oscilacije, pratiti rast plaća, ali se pojedini nisu složili i smatraju kako je ovakav rast plaća neodrživ i da će doći do velikih problema u poslovanju zbog toga. Prezentirana analiza prosječnih cijena nekretnina u Republici Hrvatskoj odnosi se na cijene stanova u novogradnji.



Iz nje je vidljivo da je 2010. godine prosječna cijena iznosila 1555 eura za četvorni metar. Tri godine poslije bilježi pad za 10,21 posto, na 1414 eura za kvadrat. Cijene potom ponovno nastavljaju rast. U 2021. prosječna cijena stanova u novogradnji iznosila je 1837 eura za kvadrat, a godinu poslije bilježi skok za čak 17,76 posto, na 2233 eura. U prošloj je godini bila 2326 eura, rasla je za gotovo 4 posto. U navedenom su razdoblju, od 2010. do 2023., stanovi poskupjeli za 49,49 posto. Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, koje je obradila HGK Županijska komora Vukovar, u razdoblju od 2015. do 2023. godine cijena kvadrata stana rasla je za 53,83 posto, a u istom razdoblju prosječna je plaća porasla za 54,04 posto. Konkretno, prosječna je plaća 2015. godine bila 742 eura, a u prošloj je godini iznosila 1143 eura. Analiza pokazuje da se 2015. godine za prosječnu plaću moglo kupiti 0,49 kvadrata stana, kao i lani.



Na radnom se sastanku razgovaralo i o problemima u građevinarstvu, s naglaskom na zakonu o javnoj nabavi u građevini, za koji su najavljene izmjene. Sudionici su iskazali svoja stajališta i dali podršku inicijativi kako bi zajedno iznjedrili prijedloge za izmjene navedenog zakona s jasnom formulom bodovanja da se izbjegnu bilo kakve sumnje na malverzacije. Zaključeno je da će u sljedećem razdoblju HGK ŽK Vukovar u suradnji s tvrtkama raditi na prijedlozima izmjena, a konačne prijedloge donijet će na nekoj od sljedećih sjednica. U nastavku sjednice izneseni su i podatci o prirodnom prirastu i iseljavanju stanovništva u druge županije i izvan Hrvatske.



Zaključeno je kako je trećina gubitka stanovništva prouzročena prirodnim prirastom, a veći se dio odselio, što u druge županije što izvan Hrvatske.

Marija Lešić Omerović
MJERE ZAPOŠLJAVANJA ZA 2024. GODINU
Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Vukovar prezentirao je Program aktivne politike zapošljavanja za 2024., koji obuhvaća deset mjera. Mjere su namijenjene poslodavcima, nezaposlenim osobama i ostalim tražiteljima zaposlenja. Usmjerene su na poticanje zapošljavanja ili samozapošljavanja, stjecanje prvog radnog iskustva, obrazovanje nezaposlenih i zaposlenih, usavršavanje/prekvalifikacije zaposlenih, očuvanje radnih mjesta/povećanje konkurentnosti i poticanje mobilnosti radne snage. Detaljno su objašnjeni uvjeti za korištenje potporama za zapošljavanje i za pripravništvo, za koje je velik interes.

Možda ste propustili...

SREDNJA ŠKOLA STJEPANA SULIMANCA

Novina: farmaceutski tehničar

TUŽNA OBLJETNICA U ŽUPANJSKOJ POSAVINI

Deset je godina od poplava u Cvelferiji

Najčitanije iz rubrike