Regija
NAJSUVREMENIJA INFORMATIČKA RJEŠENJA

I Gunjanci mogu na webGIS - prikaz prostornih planova, prometnica, općih podataka
Objavljeno 10. svibnja, 2024.
GUNJA - I Općina Gunja svojim je mještanima omogućila pristup javnom webGIS pregledniku preko interneta, čime je osigurano i povećanje učinkovitosti rada općinske uprave. Na web adresi https://gis.gunja.hr/ svi zainteresirani sada imaju mogućnost slobodnog pristupa geografskom informacijskom sustavu (GIS), koji pruža raznovrsne prostorne informacije o toj općini.

“WebGIS preglednik omogućuje vam pregled prostornih planova, cesta (nerazvrstane i javne ceste), kao i pristup podacima o Hrvatskim šumama i Hrvatskim vodama. Također, na raspolaganju su i opći podaci o općini, uključujući adresni registar naselja, katastar i druge korisne informacije. Ovaj alat će vam pomoći da bolje razumijete geografske karakteristike naše općine, olakšati pristup relevantnim informacijama te doprinijeti boljem planiranju i informiranju o lokalnoj zajednici", ističu u općinskoj upravi.

Zainteresirani korisnici pregledniku pristupaju upisivanjem: https://gis.gunja.hr/ u svoju web-tražilicu ili posjetom web stranice Općine Gunja gdje će na dnu desnog izbornika pronaći poveznicu koja ga otvara. Uspostava javnog preglednika prostornih podataka rezultat je nastojanja da Općina Gunja najsuvremenijim informatičkim rješenjima omogući svim građanima, ali i potencijalnim investitorima, transparentan i korisnički orijentiran prikaz prostornih podataka kojima Općina upravlja. Funkcionalnost preglednika omogućuju preklapanje i interaktivni pregled više odabranih slojeva na raznim kartografskim podlogama, ovisno o individualnim željama svakog korisnika i trenutačno dostupnim podacima. U aplikaciji je također omogućena prilagodba prozirnosti slojeva i postignuta velika brzina rada sustava uz minimalne hardverske zahtjeve korisničkog računala. Na taj način osigurano je povećanje učinkovitosti rada općinskoj upravi i ostalim korisnicima, a dostupnost podataka i napredna kvaliteta usluge će, uvjereni su u Općini, ispuniti očekivanja građana. A u općinskoj će upravi, poručuju, konstantno raditi na proširivanju prostornih podataka koji se prikazuju na javnom pregledniku. Mještani su pozvani davati im prijedloge prostornih podataka kojima bi željeli imati pristup. Iz Općine Gunja napominje da podaci u pregledniku imaju isključivo informativni karakter te se ne mogu koristiti u službene svrhe.

M. Lešić Omerović
Alat pomaže boljem razumijevanju geografskih karakteristika općine i olakšava pristup informacijama

Najčitanije iz rubrike